Hogeschool van Amsterdam

Eerste virtuele winkeltour ter wereld met Google Cardboard

18 dec 2014 15:31

Virtual Reality op je mobiel is sinds kort mogelijk met Google Cardboard, een kartonnen houder die je smartphone omtovert tot Virtual Reality-bril. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) ontwikkelde een wereldprimeur: de eerste virtuele tour door een winkel met Google Cardboard. In zes scènes ‘wandelen’ belangstellenden in 3D door de byAMFI Statement Store.

Jochen Riester, onderzoeker aan de HvA, licht de innovatie toe: ‘Beleving wordt voor winkels en musea steeds belangrijker om klanten te trekken en te binden. Maar online mis je eigenlijk die fysieke beleving. Deze virtuele tour maakt het nu mogelijk om online een levensechte ervaring mee te krijgen.’

Sinds juni 2014 is Virtual Reality voor het grote publiek toegankelijk met Google Cardboard, die van je telefoon een bril maakt. De app erachter splitst het scherm in tweeën, waardoor je diepte ziet in het beeld. De byAMFI Statement Store aan het Spui van de Hogeschool van Amsterdam is de eerste winkel wereldwijd die deze techniek nu inzet, zodat potentiële klanten op afstand kunnen beleven hoe het is om in de winkel te zijn.

Het werkt als volgt: je downloadt de Virtual Reality Tour byAMFI-app in de Play Store, vervolgens plaats je de Android in de kartonnen bril en daarna krijg je tour met een voice-over door de winkel. Begin 2015 wordt de tour ook beschikbaar voor iPhone.

Foto's: Daniël Rommens

Virtual Reality steeds populairder

Het lectoraat Crossmedia van de HvA heeft meegewerkt aan het ontwikkelen van de virtuele tour. Virtual Reality wordt steeds populairder: zo testte Matthijs van Nieuwkerk een VR-bril onlangs in DWDD, presenteert Google zelf al een virtuele tour door Versailles, en lanceerde modemerk Valentino een virtueel modemuseum. HvA-onderzoeker Jochen Riester: ‘Wij zijn trots om ons onder deze pioniers te bevinden.’

Surf naar http://bit.ly/virtualtourbyAMFI vanaf je Android om de tour te downloaden.

De app die is ontwikkeld door een multidisciplinair team van onderzoekers en studenten, is mede mogelijk gemaakt vanuit het Amsterdam Creative Industries Network, een netwerk dat kennis ontwikkelt over creatieve toepassingen van disruptieve technologie (nieuwe technologie die voor iedereen toegankelijk is).

Foto's: Daniël Rommens. Neem voor meer informatie over Crossmedia contact op met lecturer/researcher Jochen Riester: j.k.riester@hva.nl / 06-22 10 11 26.

Neem voor meer informatie over byAMFI contact op met Store Manager Rosiane Kuijper via e-mail: rosiane@byamfi.nl
Crossmedia Lectoraat:
http://fashionretailfuture.com/

byAMFI van Amsterdam Fashion Institute (HvA):
www.amfi.nl/byamfi