Solarteam HvA wint Fair Play Prize op Dong Energy Challenge

7 jul 2014 09:00 | Afdeling Communicatie

Een aanvaring, kortsluiting en gebroken nachten: het zat HvA Solarteam niet mee deze Dong Energy Solar Challenge. De HvA-studenten voeren stug door, verbouwden ’s nachts de boot en schoten tussendoor anderen te hulp. Zaterdag wonnen zij daarmee de Fair Play Prize en de derde prijs van het WK voor zonneboten.

We hebben echt keihard gewerkt. Gemiddeld hebben we deze week vier uur per nacht geslapen,’ vertelt teamcaptain Ernst Willem Mesdag. Het HvA-Solarteam kreeg meerdere tegenslagen te verwerken, zoals kortsluiting in het nieuwgebouwde elektrische systeem. De jongens moesten dit snel en accuraat weer ombouwen naar het oude systeem. Ook braken onderdelen af nadat de boot ergens tegenaan voer. ’s Nachts timmerden de HvA’ers aan de boot om alles te herstellen, na een paar uur slaap voeren ze dan weer op volle koers.

Fair Play Prize

Be prepared hoef je het HvA-Solarteam niet in te prenten: zij hadden alle materialen en gereedschappen bij zich om ter plekke een nieuwe boot te kunnen bouwen. Dit kwam de andere deelnemers en de organisatie goed uit; bij pech schoten de HvA-studenten hen te hulp. Ernst Willem vertelt: ‘We hielpen waar we konden: een zekerinkje leveren hier, aan de transmissie sleutelen daar, boten van de kant slepen- we waren continu in de weer.’

Toen de boot afbrandde van het onfortuinlijke team SDOG (Stichting Duurzame Ontwikkeling Groningen) bracht Ernst Willem meteen een bloemetje, wat zeer werd gewaardeerd. De sportieve houding van de HvA-studenten viel de leiding van de competitie op, die de studenten beloonde met de Fair Play Prize. Ernst Willem: ‘We zijn heel blij met deze prijs en ik ben trots op ons team. Wij hebben eigenlijk wel de toon gezet in de vriendschappelijke sfeer onder alle teams.’

Doe-het-zelf-boot

Solarteam HvA won daarnaast de derde prijs in de B-Klasse voor tweepersoonsboten, na GUT Solar en Solarteam ROCvA. Het team is daarmee tevreden; de studenten hadden namelijk maar een beperkt budget en bouwden de boot daarom van top tot teen zelf. Dit in tegenstelling tot instellingen met een groot budget als TU Delft, die onderdelen uitbesteedden aan speciale bedrijven. Ernst Willem vertelt: ‘Zelfs de schroefbladen hebben wij helemaal zelf ontworpen, en verwisselbaar gemaakt, zodat we deze konden aanpassen aan de weersomstandigheden.’ De boot van Solarteam HvA voer dan ook het beste van alle boten bij slechte weersomstandigheden, vanwege het hoge rendement.

Een handgemaakt schroefblad