Studenten werken aan watervoorziening Bangladesh

20 jun 2014 14:10 | Afdeling Communicatie

Drie HvA-studenten Civiele Techniek gaan de watervoorziening van een sloppenwijk in Bangladesh verbeteren. In opdracht van Simavi en Vitens reisden de studenten in mei af naar Dhaka om de situatie met eigen ogen op te nemen. De levensomstandigheden waren een shock voor de studenten, maar tegelijkertijd een drive om oplossingen te bedenken om de drinkwatervoorziening en het afvalwater schoner te maken.

Studenten Theo, Dennis en Hylkje (Civiele Techniek) verbleven drie weken in de sloppenwijk Jheelpar in Dhaka, om de watervoorziening te bestuderen als afstudeeropdracht. Dennis onderzocht het systeem voor drinkwater, dat illegaal wordt afgetapt. Dennis vertelt: 'Huiseigenaren verhuren de golfplaten huisjes aan gezinnen in de sloppenwijk. Het drinkwater regelen zij door stiekem een gaatje te boren in de waterleiding, en het met slangen af te tappen. Deze plastic slangen lopen dwars door afvalbergen en hopen stront heen- het beetje water dat er uitkomt is dus niet meer schoon.'

Regenwater opvangen

Dennis bedacht als alternatief om regenwater op te vangen. Bangladesh kent een regenseizoen van zeven maanden, dus er is genoeg hemelwater. Dennis presenteert twee varianten. Ten eerste een goedkoop systeem: bamboebuizen op het dak voeren het water af naar de plastic flessen van een waterkoeler. Een keramische filter zuivert het water. In de filter zit een laag van gebakken klei. Het klinkt simpel, maar is een beproefde methode om water te zuiveren- de meeste bacteriën blijven in de klei zitten.

Dan is er ook de duurdere variant: een systeem van pvc ( rooftop harvesting ) vangt het water van meerdere daken op. Het regenwater stroomt naar een betonnen tank met een zandfilter. Regent het hard, dan stroomt het overtollige water de grond in, via een deep tube dwars door de kleilaag van 25 meter. In Bangladesh is het zakken van het grondwater namelijk een groot probleem.

V.l.n.r.: Hylkje, Dennis en Theo op een fietstaxi

Hangende wc's

Medestudent Theo bekeek een andere prangende kwestie: het afvalwater. 'De wc's zijn daar een soort hutjes die boven het meer hangen. Al het 'afvalwater' valt direct in het meer, dat daardoor zwaar verontreinigd is,' vertelt Theo. Aan hem de taak een oplossing voor het afvalwater te bedenken, maar één die wel realistisch is voor de straatarme bewoners van de sloppenwijk.

Peepoo

Theo presenteert twee oplossingen. Voor de korte termijn adviseert hij de zakjes van Peepoo- 'de naam spreekt voor zich'- die vervolgens naar een centraal punt worden gebracht. De zakjes zijn van afbreekbaar materiaal, je kunt ze binnen een paar weken gebruiken als mest. De zakjes zijn alleen te duur voor de inwoners, dus een investering door Nederlandse of lokale bedrijven is nodig. Voor de lange termijn adviseert Theo de aanleg van een septic tank onder de wc's. Bijkomend probleem: een vrachtwagen past niet door de smalle straatjes van de wijk. Theo adviseert daarom om de tank jaarlijks te legen met een boot.

Nuttige cultuurshock

Docent Rutger van Hogezand van de afstudeerrichting Watermanagement vindt het nuttig dat de studenten naar Bangladesh zijn gegaan: 'Dit is een enorme leerschool- ervaren doet zo veel meer met je dan het uit de boekjes leren. De studenten zagen de ernstige levensomstandigheden met eigen ogen, en begrijpen nu hoe essentieel drinkwater en schone wc's zijn. Ze zien nu echt in dat het een primaire levensbehoefte is. Daar doe ik het voor.'

Een wc in Jheelpar (Dhaka)

Vitens/Evitens International heeft verschillende mogelijkheden onderzocht om een vervuild kanaal naast de sloppenwijk uit te baggeren. Studente Hylkje onderzoekt in opdracht van VEI hoe de waterkwaliteit van het kanaal naast de sloppenwijk verbeterd kan worden. Daarnaast onderzoekt zij hoe opgebaggerde materialen kunnen worden verwerkt en hergebruikt. Hylkje presenteert de resultaten na de zomer.