Hogeschool van Amsterdam

Minister van Onderwijs Singapore bezoekt Hogeschool van Amsterdam

12 jun 2014 15:06 | Afdeling Communicatie

Een delegatie van het Singaporese Ministerie van Onderwijs bezoekt morgen de Hogeschool van Amsterdam als onderdeel van een onderwijsmissie. Minister van Onderwijs Heng Swee Keat verzocht specifiek om een bezoek aan de hogeschool, om zo meer te weten komen over het hbo en praktijkgericht onderzoek. Op dit moment is stage lopen in Singapore nog lastig voor Nederlandse hbo-studenten, omdat het land alleen universiteiten en business schools kent.

Het bezoek van het Singaporese ministerie maakt deel uit van een tegenbezoek aan minister Bussemaker, die Singapore eerder dit jaar bezocht. De Singaporese delegatie bezocht gisteren minister Bussemaker en komt daarnaast langs bij de Hogeschool van Amsterdam, de Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, ROC Midden-Nederland en CITO.

Uitblinker geïnteresseerd in hbo

Het onderwijs in Singapore staat wereldwijd hoog aangeschreven. Vooral in wiskunde en rekenen voeren de scores van Singaporese scholieren en studenten de internationale ranglijsten aan. Singapore wil het onderwijssysteem vanaf nu flexibeler inrichten, met niet alleen aandacht voor de hoogvliegers, maar tegemoet te komen aan verschillende studenten en hun stijlen van leren. Nederland is daar een goed voorbeeld van met onderwijsvormen als mbo en hbo. Singapore kent wel praktijkgerichte opleidingen in het hoger onderwijs, zoals verpleegkunde en techniekopleidingen, maar die vallen daar onder de universiteit. De Singaporese delegatie gaat onderzoeken wat het hbo in Nederland precies inhoudt en wil van de HvA weten wat praktijkgericht onderzoek betekent voor de beroepspraktijk. Ook is de delegatie geïnteresseerd in de link tussen theorie en de opleiding tot een bepaald beroep.

Stages vergemakkelijken

Voor Nederland heeft het ook meerwaarde wanneer Singapore kennismaakt met het hbo. Op dit moment is het voor Nederlandse studenten nog vaak lastig om stage te lopen in Singapore, omdat alleen studenten van 14 onderzoeksuniversiteiten een Training Employment Pass (TEP) kunnen krijgen. Door de kennis over het Nederlandse onderwijssysteem te vergroten wordt duidelijker dat hbo-opleidingen in Singapore zelf vaak als universiteit worden beschouwd. Daarmee nemen de stagekansen voor Nederlandse studenten in Singapore waarschijnlijk toe.