Hogeschool van Amsterdam

ICT-studenten maken creatieve tools voor OBA

12 jun 2014 11:44 | Afdeling Communicatie

'Verzin een innovatieve ICT-toepassing die de ontmoeting in de Openbare Bibliotheek Amsterdam stimuleert.' Over deze opdracht braken tien groepjes ICT-studenten zich het hoofd, tot gisteren het uur der waarheid kwam. Een kritische jury van de OBA inspecteerde één voor één de innovaties en koos uiteindelijk OBA Society tot winnaar, een app waarmee bezoekers virtuele prikbordberichten kunnen plaatsen.

Met de app OBA Society kunnen bezoekers gemakkelijk een oproep plaatsen op het virtuele prikbord, dat alle bezoekers kunnen zien. Zo kun je reageren op elkaars vragen- handig als je docent geen tijd heeft- of eventueel afspreken in de bieb, om bijvoorbeeld te discussiëren over dat goede boek.

Cliffhanger

Op de begane grond dringt de jury voor de volgende presentatie van 'Chain Story', maar iemand zit nog in de weg. Een grijzende bezoeker tikt vol enthousiasme achter de laptop van ICT-student Michael, en zijn gedicht wordt groot op de muur geprojecteerd. Michael legt uit: 'We zien hier een menu waarmee bezoekers telkens een stukje verder schrijven aan een verhaal. Net als het spel waarbij je een blaadje omvouwt en doorgeeft.' Je kiest een genre- bijvoorbeeld horror- en tikt door waar de vorige bezoeker is gebleven. Geniale ingevingen deel je met één klik: dan projecteert de beamer je zin op de muur. 'Origineel', zegt een jurylid, 'Je bréngt een verhaal naar de bibliotheek.' Chain Story krijgt de derde prijs.

Kunsttour door de bieb

Op de derde verdieping staan studenten Jyoti, Luc, Abdelhaq en Tom met 'Artsguide', een app waarmee je de kunst in de bibliotheek kunt bekijken. Schilderijen, gedichten op de muur, voorwerpen in de vitrine: overal vertelt de app iets over. Het werkt met iBeacons, kleine zendertjes. Het is net zoiets als een QR-code, alleen hoef je niks te scannen, want via Bluetooth krijg je een pop-up op je telefoon. 'Goed voor je algemene ontwikkeling!' merkt een jurylid op. Artsguide wordt beloond met de tweede prijs.

Facebookvrienden en zitplaatsen opsporen

Naast de drie winnaars zijn er nog tal van andere innovaties. Zoals OBA Connect, een app waarmee je ziet wie van je Facebookvrienden in de bieb zit en op welke verdieping. Of het opspoorsysteem voor vrije zitplekken, Take a Seat. Een ander groepje presenteert 'Teach me': een soort Marktplaats voor de bieb, waarmee bezoekers elkaar te hulp kunnen schieten bij een vraag.

 

Docent Gideon Bazen is tevreden over het eindresultaat: ''De studenten hebben hun creatieve ideeën goed uitgevoerd. De OBA denkt aan om een aantal van de toepassingen echt in te zetten, dus het is erg leuk dat bezoekers straks een betere ervaring bij de OBA hebben dankzij de studenten.'

Take a Seat
OBA Society
Teach Me