Hogeschool van Amsterdam

HvA opent stadsboerderij naast Wibautstraat

3 jun 2014 12:02 | Afdeling Communicatie

De HvA begint een stadsboerderij achter de Wibautstraat, waar buurtbewoners, studenten en medewerkers zelf groente en fruit gaan verbouwen. Initiatiefnemer is HvA-docent Rinke van Couwelaar van de minor Ondernemerschap, die het visioen kreeg om het stuk grond naast Studio HvA te benutten. Gisteravond verzamelden buurtbewoners en studenten zich op de Boerhaaveboerderij om de bakken te verdelen.

Docent Rinke van Couwelaar spreekt zo'n dertig buurtbewoners en studenten toe: 'We gaan het doen: met z'n allen werken aan klein groen tussen hoge gebouwen.' Na zijn korte speech staat iedereen nog wat aarzelend om hem heen. 'Kom op, jullie mogen allemaal een bak uitzoeken!' Nieuwsgierig verspreiden de buurtbewoners zich over de tuin. Bewoner Bob Maas van de Oosterparkstraat schrijft op wie welke bak krijgt, daarin kunnen de bewoners voor 15 euro per jaar eigen voedsel biologisch verbouwen.

Studenten worden stadsboeren

Op de Boerhaaveboerderij gaan studenten en buurtbewoners naast elkaar aan de slag. Een groep CMV-studenten (Culturele en Maatschappelijke Vorming) gaat de buurt aangesloten houden bij de boerderij, en de studenten gaan zelf ook tuinieren. Zij willen zich specialiseren op het gebied van voedsel en de ontmoeting tussen mensen, dus doen dit als studie-opdracht. Studenten van de minor Sustainable Leadership & Entrepreneurship ontfermen zich over de kruidenplanten, en willen een muntweide op het dak van het Wibauthuis aanleggen. Zij zoeken contact met horecaondernemers uit de buurt, die enthousiast hebben gereageerd op het idee om de lokaal geteelde kruiden en groenten te gebruiken.

Bananenrepubliek en Frietfabriek

Rinke van Couwelaar staat zelf ook met zijn handen in de klei. Met bananenplanten wil hij 'De Bananenrepubliek' beginnen en met gepote aardappels en zonnebloemen 'De Frietfabriek'. Via GrownDowntown zijn groeizakken met bananenplanten en zonnebloemen aangeleverd. Rinke: 'Zo wil ik laten zien hoe lekker lokaal geproduceerd voedsel is. Maar het belangrijkste is dat deze stadsboerderij mensen bij elkaar brengt en goede ideeën verbindt.'

De CMV-studenten