Hogeschool van Amsterdam

Gideon Bazen bedenkt 'bouwvakkersbril' GlassKIT

12 jun 2014 09:47 | Afdeling Communicatie

HvA-projectleider en docent Gideon Bazen ontwikkelde de GlassKIT: een innovatieve bril voor bouwvakkers die automatisch de juiste instructies en bouwtekeningen in het gezichtsveld toont. 'Het concept maakt het werk van de bouwvakker makkelijker en veiliger.'

Op basis van sensoren toont de bril informatie. De sensoren zien in welke kamer je bent en wat je doet. Het concept geeft op basis van die context instructies, bouwtekeningen en checklists. Bazen: 'Op de bril zit een camera, waardoor het mogelijk is dat iemand met je meekijkt als je handelingen uitvoert. Zo kun je op een veilige en snelle manier samenwerken.' Zelfs een productleverancier kan op afstand zien wat je doet. 'Hij of zij ziet direct welke onderdelen je wanneer nodig hebt en kan daarop inspelen.' Het concept maakt gebruik van opkomende technologieën als sensorentechnologie, visueel computing technologie en mobiele technologie.

Ontwikkeling

Bazen wil samen met MediaLAB Amsterdam, ICT-leverancier Ordina en een installatiebedrijf aan de slag om de GlassKIT verder te ontwikkelen en te testen in de praktijk. 'Ik zie veel marktkansen en hoop dat we een prototype kunnen maken om te ontdekken wat de kracht van het concept is', zegt Bazen.

Bazen was genomineerd met de GlassKIT voor de Amsterdam Science and Innovation Award. Deze uitreiking vindt elk jaar plaats en biedt onderzoekers, medewerkers en studenten de mogelijkheid hun concept verder uit te werken. Helaas is hij niet in de prijzen gevallen.

Geschreven door Jackie Oomen