Hogeschool van Amsterdam

HvA presenteert innovaties op Amsterdam Maker Festival

22 mei 2014 11:51 | Afdeling Communicatie

In steden wereldwijd is de trend van zelf maken in opkomst. Steeds meer mensen verkiezen zelfgemaakte of op maat gemaakte producten boven massaproductie. Ondernemers en kunstenaars ontdekken opnieuw het ambacht. Deze trend waait over naar Nederlandse bodem. Van 30 mei tot en met 1 juni vindt voor het eerst het Amsterdam Maker Festival plaats, waar het publiek zelf kan kennismaken met de technische-revolutie.

De HvA is partner van het festival en is aanwezig met onder andere de Solarboat, elektrische auto en de vertical farm. Nieuwe technologieën zoals 3D printing en onder meer de groei van open dataplatforms maken de opkomst van het zelf maken mogelijk. Het Amsterdam Maker Festival heeft een grote open werkplaats: in de Kromhouthal kunnen bezoekers experimenteren met o.a. lassen, 3D printen, zeefdrukken, glas smelten en het vliegen van drones. De HvA, Inholland en het ROC zijn partners van het Amsterdam Maker Festival.

Student-assistent Bas Reddingius van onderzoeksprogramma CleanTech legt uit waarom de HvA deelneemt: 'We staan op het festival met de duurzame technologieën van de toekomst, om ouderen hiermee te laten kennismaken en jongeren te inspireren om hiermee aan de slag te gaan.' Daarnaast zien bedrijven zo hoe je met smart industries , door gebruik te maken van robotisering, op maat gemaakte producten kunt maken.

Massaproductie volstaat niet meer

Het festival wil een nieuwe generatie makers inspireren, in navolging van de groeiende makers -beweging wereldwijd. HvA-student Bas Reddingius (Engineering, Design and Innovation/ Werktuigbouwkunde) legt uit: 'Steeds meer mensen en bedrijven creëren zelf hun eigen producten als alternatief voor massaproductie. Zo maken open sources als Arduino het gratis mogelijk voor iedereen om zelf hardware te programmeren. Oude ambachten worden opnieuw ontdekt, zo zie je nu veel stadstuintjes, en costum made fietsen en motors door de stad heen rijden. Je ziet ook steeds meer mensen die zelf hun winkel restaureren naar hun originele staat, denk bijvoorbeeld aan de Haarlemmerdijk. Die ambachten worden gecombineerd met nieuwe technologieën en daarbij behorende nieuwe business- en distributieconcepten. Mensen stappen af van het standaardplaatje- we willen niet meer allemaal dezelfde Billy-boekenkast.'

Links: Bas Reddingius

Over het Amsterdam Maker Festival Bij het Amsterdam Maker Festival zijn zowel het ROC van Amsterdam, Inholland en Hogeschool van Amsterdam als partner betrokken. Het festival werkt daarnaast onder meer samen met Etsy, YouTech, Niehe Media, Made in Amsterdam, Royal Haskoning/DHV, FoodCoop Amsterdam, NDSM werf en Kunstbende. Gemeente Amsterdam Stadsdeel Noord ondersteunt het Amsterdam Maker Festival met entreetickets voor schoolgaande jongeren tot en met 21 jaar. De initiatiefnemers van Amsterdam Maker Festival zijn Science Center NEMO, makerspace iFabrica, creatief bedrijfsterrein De Overkant en evenementenbureau SVP Sfeerbeheer. Zij willen het publiek de nieuwe generatie Amsterdamse makers tonen en de belangstelling voor ambachten en technologie stimuleren. Op het Amsterdam Maker Festival krijgen technische opleidingen de kans zich te profileren, kunnen bedrijven zich verbinden aan makers en ontdekt het publiek een nieuwe generatie makers. Wedstrijd Studenten en scholieren kunnen deelnemen aan de wedstrijd die het Amsterdam Maker Festival organiseert in samenwerking met Royal Haskoning DHV. De opdracht: verzin een manier om een land onder zeeniveau te beschermen tegen hoogwater. De jury, die bestaat uit een aantal HvA-docenten en studenten, beoordeelt de inzendingen. Het winnende idee krijgt de kans om (voor zover mogelijk) uitgevoerd te worden in het HvA-Innovatielab. Kijk voor meer informatie op www.amsterdammakerfestival.nl

Een student schuurt de Solarboat

Studenten lamineren een stoel voor de Solarboat

Makers in de kelder van de Leeuwenburg