Hogeschool van Amsterdam

Design Jam: hacken voor de maatschappij

28 mei 2014 16:03 | Afdeling Communicatie

Studenten, onderzoekers en ontwikkelaars gaan op een positieve manier hacken: gedurende één dag samen ICT-oplossingen bedenken voor een maatschappelijk vraagstuk. Dit heet een Design Jam, een internationaal initiatief dat op 13 en 14 juni bij de HvA neerstrijkt. Tijdens de Amsterdamse Design Jam gaan de deelnemers ICT-systemen ontwerpen om de werkdruk voor mantelzorgers te verminderen of beter te verdelen.

Projectmanager Pascal Wiggers (HvA) is betrokken bij de organisatie: 'Het idee van Design Jams is dat innovatieve ICT-ontwerpen op papier komen voor een actueel vraagstuk. De levensvatbare ideeën worden uiteindelijk getest en uitgevoerd door onderzoekers in Nederland, België, Frankrijk en Zwitserland.'

Studenten met bedrijfsleven om de tafel

Voor studenten is de Design Jam is een uitstekende manier om hun ontwerpvaardigheden te vergroten, legt Wiggers uit, en om contact te leggen met het bedrijfsleven. Het event staat open voor iedereen die iets met ontwerpen heeft, dus niet alleen HvA-studenten en -docenten, maar ook andere geïnteresseerden. Wiggers: 'Het doel van design jams is om ontwerpers bij elkaar te brengen om met en van elkaar te leren. En natuurlijk dat de maatschappij hier daadwerkelijk iets aan heeft.'

Mantelzorg eerlijker verdelen

De Design Jam op de HvA staat in het teken van de te hoge werkdruk voor mantelzorgers. Wiggers legt uit: 'We zien vaak dat bijna al het werk op de schouders rust van één kind- meestal de oudste dochter. In heel Europa neemt de druk op mantelzorgers toe, waardoor zij zelf overbelast raken.' Tijdens de Design Jam gaan studenten, onderzoekers en bedrijfsleven samen ICT-oplossingen ontwerpen die de werkdruk eerlijker kunnen verdelen. Deze oplossingen moeten eenvoudig te gebruiken zijn, zodat ook oudere mensen met weinig tot geen computerervaring ermee uit de voeten kunnen.

Meer informatie

Datum: zaterdag 14 juni van 9.00 uur - 18.00 uur Locatie: Studio HvA, Wibautstraat 2-4, Amsterdam Contactpersoon: Pascal Wiggers, p.wiggers@hva.nl De Design Jam vindt plaats in het kader van het Europese project Care4Balance . De Design Jam bij de HvA wordt georganiseerd door het lectoraat Digital Life (DMCI). Kijk voor meer informatie op http://digitallifecentre.nl/agenda/design-jam-care4balance . Wil je meer weten over Design Jams, kijk dan op: http://www.designjams.org/about/ .