Hogeschool van Amsterdam

HvA-student Enko Dijkstra wint ECHO Award

14 apr 2014 16:41 | Afdeling Communicatie

HvA-student Commerciële Economie Enko Dijkstra heeft vrijdag de ECHO Award Hbo gewonnen. Jaarlijks wordt de ECHO Award uitgereikt aan de veelbelovendste student met niet-westerse achtergrond in het hoger onderwijs.

Samen met vier andere hbo-studenten, waaronder HvA'er Soufiane Talie, zat Enko vrijdagavond in spanning bij de Universiteit Leiden voor de uitreiking van de ECHO Awards. 'Die avond ging in een flits aan me voorbij,' vertelt Enko. Toen hoorde hij de omschrijving van de winnaar, en drong het tot Enko door dat hij het was. De jury: ' De combinatie van zijn commerciële vaardigheden en zijn maatschappelijke betrokkenheid overtuigt de jury ervan dat Enko als uitstekende ambassadeur zal fungeren, die op natuurlijke wijze verbindingen legt tussen verschillende sectoren en gemeenschappen. ' Daarnaast prees de jury Enko's charismatische uitstraling en het gemak waarmee hij uitdagingen heeft getrotseerd.

Uitdagingen omzetten

Wat Enko's uitdagingen dan zijn? Enko maakt een moeilijke start in Ethiopië, maar verloor nooit zijn positiviteit. Hij doorliep eerst het mbo, toen het hbo, en werkte daarnaast mee aan de oprichting van stichting Get It Done, een crowdfunding-initiatief voor kleine projecten in ontwikkelingslanden. Enko zet zich maatschappelijk in, omdat hij zich ervan bewust is dat velen niet dezelfde kansen krijgen om bijvoorbeeld te studeren. De jury wilde weten wat Enko's moeilijkste uitdaging is geweest. Enko: 'Het moeilijkst blijft het om de perceptie van mensen te veranderen. Die automatische eerste indruk die mensen van je hebben omdat je een andere herkomst hebt. Maar ik kijk altijd naar het positieve en laat zien wie ik ben.'

Uitwisseling met Californië

Enko wint met zijn ECHO Award een summercourse aan de UCLA, de University of California. Enko weet al wat hij met deze prijs wil doen: 'Het is niet alleen goed om kennis te hebben, maar ook om die kennis te delen. De kennis en ervaring die ik daar opdoe wil ik meenemen, en ik wil de uitwisseling faciliteren tussen UCLA-studenten en de ECHO-ambassadeurs in Nederland.'

Mooie kans

Opleidingsmanager Commerciële Economie Marlies Sandee is ook erg blij met Enko's benoeming: 'Deelnemen aan de ECHO Award is een prachtkans voor onze studenten! Je had Enko moeten zien; het gemak waarmee hij omgaat met iedereen- of het nu ECHO-voorzitter John van Leerdam is of een medestudent(e).' De dag ervoor was Enko al uitgenodigd bij minister Bussemaker voor een rondetafelsessie over diversiteit en kansen voor het onderwijs.

Over de ECHO AWARD

Stichting ECHO reikte dit jaar voor het 14e achtereenvolgende jaar de ECHO Awards uit aan excellent talent met een niet-westerse achtergrond in het hoger onderwijs. Naast de hbo-ECHO AWARD was er ook een wo-award, een mbo- award en een beta-techniekaward. Lees meer op www.echo-net.nl .