Studenten vieren de opwarming van de aarde

25 mrt 2014 13:53 | Afdeling Communicatie

HvA-studenten 'vierden' afgelopen vrijdag de opwarming van de aarde op de Dam in Amsterdam en verzamelden zich halverwege de middag op de Dam. Door met mondkapjes op en zomerse kleding aan te verschijnen, wilden zij op een positieve manier aandacht vragen voor klimaatveranderingen en de luchtvervuiling in Amsterdam. De oproep van de studenten was om tot actie te komen om de uitputting van fossiele brandstoffen tegen te gaan. Zij willen smogvorming zoals bijvoorbeeld in Parijs voorkomen.

Vervuilde lucht vervelende effecten

Al 348 maanden op een rij worden er wereldwijd bovengemiddelde temperaturen gemeten. Dit is een forsere stijging dan in de afgelopen 10.000 jaar. De oorzaak voor deze opwarming zijn hoge concentraties broeikasgassen die vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Het is natuurlijk heerlijk dat we in maart al in de zon kunnen zitten op terras, maar de reden waardoor is natuurlijk niet positief. Daarbij neemt de vervuilde lucht in de stad toe.

Het inademen van van vervuilde lucht geeft gevoelige groepen mensen meer klachten. Denk hierbij aan kinderen, mensen met diabetes of astma,of personen die zware inspanning leveren in de buitenlucht zoals sporten. Ernstige luchtvervuiling veroorzaakt ook bij gezonde mensen klachten. Langdurige blootstelling heeft blijvende ziektes als astma, chronische bronchitis en longemfyseem tot gevolg. In ernstige gevallen overlijden mensen ook eerder. Zo sterft één op de acht Nederlanders te vroeg door het inademen van vuile lucht.

Heft in eigen hand

De studenten roepen de overheid en consumenten op tot actie. De gemiddelde huishoudens leveren een flinke bijdrage aan de luchtvervuiling. Zo kunnen we zelf op een aantal kleine dingen letten om de luchtvervuiling al te verminderen:

• Pak vaker de fiets of het openbaar vervoer in plaats van met de auto.
  • Heb je echt een eigen auto nodig? Of kun je ook eens af en toe een (liefst electrische) auto huren?
  • Heb je zelf invloed op je warmtevoorziening? Gebruik dan geen houtkachels, en laat de centrale verwarming zo lang mogelijk uit of laag staan.
  • Niet voor iedereen is het plaatsen van zonnepanelen financieel een optie, maar je kunt wel een energieabonnement bij een aanbieder van groene stroom afsluiten.

Als we ook in de toekomst nog net zo willen genieten van de stad Amsterdam, dan is het tijd nu al in actie te komen. Goed voorbeeld doet goed volgen, voor zowel bedrijfsleven als consument!