Hogeschool van Amsterdam

Studenten brengen zorgmuur naar de markt

5 mrt 2014 15:13 | Afdeling Communicatie

Dementerenden hebben geen vaste grond onder hun voeten; onze hele werkelijkheid zit immers in ons hoofd. HvA- studenten Ruurd Bell, Mike Oudshoorn en Laurean Serné willen dementerenden houvast bieden en ontwikkelen daarom een nieuwe interactieve zorgmuur, die hen geruststelt. Deze vernieuwde zorgmuur, die verplaatsbaar wordt, gaan zij vermarkten voor zorgcentra via hun eigen onderneming.

Een eerste versie van de interactieve zorgmuur staat al in zorgcentrum de Keyzer (Amsta) en is doorontwikkeld door HvA-studenten van de minor Zorgtechnologie. Studenten Ruurd, Mike en Laurean (Engineering, Design and Innovation) werken aan een vernieuwde zorgmuur. Deze is verplaatsbaar en modulair, dat wil zeggen: de muur bestaat uit verschillende blokken, zodat je 'm zelf kunt samenstellen. De muur herkent de persoon die ervoor staat en speelt onder andere vertrouwde beelden en geluiden af.

Rinkelende telefoon

Ruurd vertelt over de verbeterpunten waaraan de zorgmuur 2.0 gaat voldoen: 'Bij de huidige muur werkt de interactie nog niet zo goed. Dementerenden zijn vaak in zichzelf gekeerd en komen daarom niet op de muur af.' Hoe prikkel je dementerenden om op de muur af te komen en daar in actie te komen? Ruurd heeft al een idee: een ouderwetse telefoon, die gaat rinkelen. Omdat reflexen vaak het langst blijven hangen in het brein, hoopt Ruurd dat de telefoon de dementerenden onbewust prikkelt om op te nemen. De studenten gaan deze ideëen nog uitwerken, de demoversie van de muur moet over twee à drie maanden af zijn.

Gezichtsherkenning

Student Laurean optimaliseert de gezichts- en activiteitenherkenning van de nieuwe muur. Het is de bedoeling dat de muur reageert op de specifieke persoon die ervoor staat, maar dementerenden lopen vaak met hun gezicht naar beneden. Een lastig probleem voor Laurean om te kraken; hij verkent de mogelijkheden van de 3D-Kinektcamera, gezichtsherkenning en een antennesysteem. Dan is er nog student Mike, de technische man achter de nieuwe muur; hij maakt het design en zorgt ervoor dat de interactieve blokken omgewisseld kunnen worden in het frame.

V.l.n.r.: : Laurean, Ruurd en Mike

Startende ondernemers

De drie ambitieuze techniekstudenten ontwikkelen de zorgmuur als afstudeeropdracht, en gaan deze vermarkten via hun eigen onderneming iLLi Engineering. Dat doen zij in het Start Up Tech Centre, bij het nieuwe afstudeeratelier "Validate your business in Technology" van HvA-domein Techniek, waar techniekstudenten kunnen afstuderen op hun eigen onderneming. Over twee of drie maanden moet hij er dan staan: de 'golden demo' van de zorgmuur, versie 2.0, die voor rust en herkenning zorgt. In juni hebben Ruurd, Mike en Laurean hun eerste klant.

Sinds begin februari heeft HvA Techniek (Innovatielab) een afstudeeratelier voor studenten die een eigen onderneming willen beginnen. Het gaat om een selecte groep: studenten moeten de minor Ondernemerschap hebben gevolgd en moeten hun idee pitchen voor een commissie, omdat het een zwaar traject is. Het biedt hun de gelegenheid om een eigen onderneming op te zetten onder begeleiding van coaches. Door de opstartfase al tijdens het afstuderen te doorlopen, kunnen zij na hun diploma meteen als ondernemers beginnen.

Logo van iLLi, de gloednieuwe onderneming van de studenten