Internationaal congres: Vrijheid om te denken

25 mrt 2014 14:12 | Afdeling Communicatie

Vervolgd, onderdrukt, bedreigd: dat is helaas de dagelijkse werkelijkheid van veel wetenschappers wereldwijd. Om aandacht te vragen voor de benarde positie waarin deze kritische denkers zich bevinden, organiseert het Scholars at Risk Network (SAR) samen met Stichting voor Vluchtelingstudenten UAF op 9 en 10 april een internationaal congres in Amsterdam. HvA, UvA en VU zijn co-organisatoren van het congres.

Het congres 'Freedom to think, responsibility to act: universities, academic freedom and human rights ' wordt georganiseerd door SAR samen met het UAF. HvA, UvA, en VU treden op als co-organisatoren. Tijdens het congres spreken onder meer mensenrechtenambassadeur Lionel Veer, Alexander Rinnooy Kan (UvA), Craig Calhoun (London School of Economics and Political Science), speciaal VN-mensenrechtenrapporteur voor Iran Ahmed Shaheed en Habib Kazdaghli (Universiteit van Manouba, Tunesië).

Over Scholars at Risk

SAR is een internationaal netwerk van 330 hogeronderwijsinstellingen in 35 landen, dat zich inzet voor de bescherming en ondersteuning van moedige wetenschappers die wereldwijd ernstig worden bedreigd vanwege hun (kritische) ideeën, onderzoek of maatschappelijke positie. Bedreigingen variëren van discriminatie, censuur, intimidatie en geweld tot arrestatie, marteling en doodsbedreigingen. Sinds 2009 biedt het UAF, in nauwe samenwerking met Nederlandse onderwijsinstellingen, bedreigde wetenschappers de mogelijkheid om hun werk (tijdelijk) in Nederland en België voort te zetten via het UAF Scholars at Risk-project.

De HvA en het UAF

Sinds eind 2011 werkt de HvA samen met de Stichting voor Vluchtelingstudenten UAF. Aan de HvA studeren jaarlijks ongeveer 75 vluchtelingstudenten - het grootste aantal van alle hoger onderwijsinstellingen in Nederland. Zie ook: www.hva.nl/studeren/samenwerking-hva-en-uaf/

Meer informatie over het programma en registratie via deze link .