Hogeschool van Amsterdam

Burgers regelen geldzaken buiten bank om

13 mrt 2014 10:26 | Afdeling Communicatie

Crowdfunding-websites schieten als paddenstoelen uit de grond, Bitcoin gaat naar de beurs: economische alternatieven winnen aan populariteit. Sinds de crisis gebruiken burgers vaker systemen die niet leunen op de traditionele instituties als banken en creditcardbedrijven. De toekomst van geld staat centraal tijdens het HvA-evenement MoneyLab op 21 en 22 maart.

Crowdfunding-websites schieten als paddenstoelen uit de grond, Bitcoin gaat naar de beurs: economische alternatieven winnen aan populariteit. Sinds de crisis gebruiken burgers vaker systemen die niet leunen op de traditionele instituties als banken en creditcardbedrijven. De toekomst van geld staat centraal tijdens het HvA-evenement MoneyLab op 21 en 22 maart. Wat voor effecten brengen nieuwe economische systemen als crowdfunding wereldwijd op gang? Geert Lovink, lector Netwerkcultuur, is hier duidelijk over: 'Banken en overheden zitten er niet op te wachten. Burgers wel.'

Eerste handleiding voor crowdfunding

Twee HvA-onderzoekers presenteren hier de resultaten van het eerste grootschalige onderzoek naar crowdfunding in Nederland. Robert van Boeschoten en Irina Enache onderzochten ruim vijftig crowdfunding-websites en maakten er een duidelijke handleiding van. Wil je gaan crowdfunden? Dan selecteer je in de handleiding de betreffende branche (kunst, non-profit, etc.), je geeft het budget op en vervolgens vertelt deze je welk crowdfunding-platform het meest geschikt is voor je plan. Geert Lovink verwacht dat dit veel gebruikt gaat worden: 'De effecten van de bezuinigingen zijn nu pas voelbaar. Crowdfunding groeit daardoor exponentieel.'

Mobile Money

Tijdens het event komt ook Mobile money aan bod, groot in Afrika, waar de meeste burgers 'unbanked' zijn. Vrijwel iedereen handelt daar geldzaken af via de mobiele telefoon; er komt geen bank aan te pas. Het systeem werkt als een trein in economieën van ontwikkelingslanden. Gerenommeerde sprekers vertellen wat mobile money voor de wereld kan betekenen.
Alternatives Bazar
Rondsnoepen tussen alle economische alternatieven? Op de Alternatives Bazar op 22 maart staan tientallen organisaties die werken met alternatieve valuta zoals Bitcoin, met leensystemen of eco-currencies. Hier staat ook een heuse Bitcoin-pinautomaat . Lees meer en bekijk het programma op http://networkcultures.org//moneylab/ .

Het lectoraat Netwerkcultuur van de HvA organiseert op 21 en 22 maart de bijeenkomst MoneyLAB over de opkomst van alternatieve economische modellen en betaalsystemen en de gevolgen hiervan.

 

 

 

Meer weten over alternatieve betaalsystemen en economische modellen? Neem contact op met Geert Lovink, lector Netwerkcultuur en organisator van MoneyLAB: g.w.lovink@hva.nl ; 06-51815637.

Neem voor meer informatie over het onderzoek naar crowdfunding contact op met Robert van Boeschoten: r.m.van.boeschoten@hva.nl ; 06-41492436.

MoneyLab vindt plaats op 21 en 22 maart 2014 in Lab 111 (Arie Biemondstraat 111) in Amsterdam. MoneyLab: Coining Alternatives is een initiatief van het Instituut voor Netwerkcultuur, onderdeel van het kenniscentrum CREATE-IT en het Amsterdam Centre of Expertise, Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met de University of Warwick.