Excellente minoren samen van start

24 feb 2014 10:11 | Afdeling Communicatie

De minoren Intelligent Environments en Fashion Theories van HvA Media, Creatie en Informatie gingen vrijdag 14 februari van start met een unicum: de kick-off was gezamenlijk want de minoren gaan samenwerken. De studenten delen het komende semester hun kennis met elkaar. Want fashion en techniek, dat gaat beter samen dan je denkt.

Zo'n vijftig studenten zitten in de collegezaal voor de gelijktijdige kick-off van de minoren. De samenstelling? Voor de minor Intelligent Environments overwegend mannen met een ICT- of multimedia-achtergrond en voornamelijk vrouwen die met de minor Fashion Theories starten. Voor beide groepen is de cross-over van mode en techniek nagenoeg onontgonnen terrein: op de vraag of iemand daar weleens mee heeft geëxperimenteerd steekt slechts een enkele student een hand op.

De minor Intelligent Environments richt zich op hoe mensen omgaan met hun interactieve omgeving. De minor is ontstaan vanuit Kenniscentrum CREATE-IT en kenmerkt zich door het hoge niveau van onderzoek. Dat hoge niveau geldt zeker ook voor de minor Fashion Theories, die voorheen een pre-masterprogramma was en haar academische denkwijze heeft behouden. Beide minoren zijn onderdeel van de Honours Academy.

Fashion-tech

De onderwerpen van beide minoren overlappen op het punt waar technologie wordt toegepast in kleding. Dat is misschien niet direct op straat te zien, maar er zijn wel degelijk designers die daarmee bezig zijn. Om de studenten te inspireren aan het begin van hun minor kwam daarom ontwerpster Anouck Wipprecht ? vertellen over haar 'fashion-tech'.

Na een modeopleiding volgde Wipprecht ook technisch onderwijs. Met de combinatie van die twee boekte ze successen. Haar 'Spiderdress' bijvoorbeeld, een jurk met spinnenpoten die mensen die te dicht bij de drager komen wegjagen, zullen veel mensen kennen. Maar vooral het met LED uitgeruste kostuum dat zangeres Fergie droeg tijdens de Superbowl is door miljoenen gezien.

Als afsluiter van de kick-off staat een 'statement game' op het programma. Aan de hand van stellingen tasten de studenten af hoe hun nieuwe collega's denken over thema's als interactieve kleding en de meetbaarheid van emotionele waarde. Tijdens het spel wordt duidelijk dat de veel studenten weinig moeite hebben met het verbinden van technologie aan hun lichaam. Sommige studenten zien ook negatieve gevolgen van het alsmaar interactiever worden van de wereld.

Geschreven door Lars Witteveen