Brons voor HvA-alumna Margot Boer

12 feb 2014 10:07 | Afdeling Communicatie

Nooit eerder won Nederland een Olympische medaille bij de vrouwen op de 500 meter. HvA-alumna Margot Boer vestigde gisteren een nieuw Nederlands schaatssucces in Sotsji door brons te veroveren.

Na de eerste omloop stond Boer nog vijfde met 37,77. Vervolgens zette Boer een ijzersterke tweede rit neer van 37,71, waarop haar concurrenten zich stukbeten. Alleen de Koreaanse Sang-hwa Lee (goud) en de Russische Olga Fatkoelina (zilver) bleken sneller te zijn.

Het was gistermiddag spannend tot de laatste minuut. Omdat Boer vroeg moest starten wist ze niet of ze haar plek zou behouden, vertelt ze tegenover de NOS: 'Wat was dit spannend, jeetje. Ik dacht: 37,71, dat gaat niet genoeg zijn. (..)Ik heb gewoon alles gegeven en dat is genoeg voor de derde plek. Ik ben zó blij. Ik heb het afgelopen jaar zo keihard gewerkt en het is zo mooi dat het er in dit toernooi uitkomt.' Een uitzinnige Boer omhelsde na haar rit coach Marianne Timmer. Boer schreef gisteren geschiedenis: het is haar eerste Olympische medaille en ze is daarmee de allereerste Nederlandse vrouw op het Olympisch podium voor de 500m.

Margot Boer studeerde Commerciële Economie aan de Johan Cruyff University. De HvA-alumna komt later deze Spelen nog in actie op de 1000 meter.