Hogeschool van Amsterdam

Studenten starten bedrijf MeeMetICT

28 jan 2014 11:33 | Afdeling Communicatie

Een gat in de markt, liet een docent via Twitter weten. Drie studenten zagen een kans om hun interesses te combineren met de vraag uit de markt en zijn sinds 1 januari het bedrijf 'MeeMetICT' gestart. Hier bieden ze trainingen en workshops aan om docenten en leerlingen wegwijs te maken in de wereld van ICT voor onderwijs.

Mediacoach

Peter Lakeman, Mart Stravers en Bram Bekkers zijn alle drie vierdejaars studenten aan de opleiding Leraar Mens en Technologie (M&T). Het idee om hun krachten te bundelen in een gezamenlijk bedrijf ontstond geleidelijk.

Mart en Bram werden beide op hun stageplek aan het HMC in Amsterdam gevraagd om als mediacoach deel te nemen aan een project, waarin ze docenten begeleiden bij vernieuwingen in ICT. Zo helpen ze bij het inzetten van de ELO (Elektronische Leeromgeving) en geven ze tips over de voordelen en valkuilen of helpen ze bij vragen over Excel of andere programma's. De aandacht voor het project binnen de school groeide en de interesse van Mart en Bram voor het thema eveneens. Ook Peter is bekend met het geven van workshops op het gebied van ICT. Voordat hij met de opleiding aan de HvA startte, sleepte hij al gelijksoortige opdrachten binnen voor zijn toenmalige eigen bedrijfje.

Aanbod

De studenten richten zich met hun workshops voor leerlingen onder andere op mediawijsheid: hoe ga je om met Social Media, welk medium gebruik je met welk doel en op welke manier kun je je via ICT profileren? Volgens Peter werkt het positief voor leerlingen om hun omgeving te laten zien waar ze mee bezig zijn door bijvoorbeeld werkstukken online te plaatsen. Zo kunnen familie of vrienden erop reageren, gaat het onderwerp leven en wordt leren leuker.

Docenten begeleiden ze onder andere bij het maken van video-instructies, het werken met Edmodo en het differentiëren met behulp van handige tools. Tegelijkertijd laten ze hun aanbod ook afhangen van de vraag van hun doelgroep.

Bewustzijn

De studenten vinden het belangrijk om te benadrukken dat technologie een middel moet zijn en geen doel. "Ons doel is vooral bewustzijn creëren," geeft Peter aan, "Er is veel aan tools en apps waar docenten nog geen weet van hebben."

"We willen vooral kennis vergroten," vult Mart aan. "Als docenten 10% van het aanbod kennen, zouden we dat bijvoorbeeld willen verhogen naar 30%." Het gaat er daarbij vooral om dat docenten zien hoe ze met apps en tools hun werk makkelijker kunnen maken en dat leerlingen door het gebruik van ICT de lessen leuker gaan vinden.

Toekomst

Over de toekomst van hun bedrijf zijn de studenten bescheiden. Mart: "Momenteel ben ik op m'n eigen school druk bezig met begeleiding en verder hoop ik dat onze bekendheid zich als een olievlek verspreidt."

Peter: "We zijn nu veel met elkaar aan het brainstormen om te kijken waar we ons precies op gaan richten. En af en toe komt er wat op ons af. Zo heb ik laatst een workshop gegeven via het CBE aan onderwijsbestuurders over hoe je met technologie invulling aan je onderwijs kan geven. Interessant om ook met deze laag in het onderwijs in contact te komen."