Hogeschool van Amsterdam

Studenten presenteren uitvindingen op Innovatielab-markt

23 jan 2014 15:06 | Afdeling Communicatie

De wonderlijkste uitvindingen staan vandaag op Innovatielab-markt in de Leeuwenburg, zoals een katapult om een drone mee te lanceren, een multifunctionele hoogslaper en een rolstoel met opbergsysteem. Groepjes studenten presenteren hier inventies, die zij voor bedrijven bedachten en tot in de puntjes uitwerkten.

Een half jaar lang werkten de studenten aan de uitdaging van hun opdrachtgevers, grote bedrijven zoals NLR (Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium) en kleinere bedrijven uit het MKB. Het resultaat: een mix van uitvindingen waarvan je mond openvalt.

Katapult voor drones

Middenin de zaal staat een langwerpige lanceerinstallatie; een grote katapult met daarop een drone. Student Christiaan Hobijn demonstreert hoe het werkt: een meterslang elastiek spant aan, de drone leunt op vleugeldragers en wordt tegengehouden door een tandwiel. Als de student zijn voet op het pedaal zet, zoeft de drone de baan af. Het groepje van Christiaan ontwikkelde deze uitvinding voor NLR, het nationaal ruimtevaartlaboratorium, dat naar een lanceermethode zocht voor vliegtuigjes die te zwaar zijn om met de hand te lanceren.

Zuinige waterpomp voor vluchtelingenkampen

Verderop staat Bilal Elomouri naast een ijzeren waterpomp, die normaal gesproken in vluchtelingenkampen staat. Het bedrijf Rethink Relief, dat deze pompen produceert, constateerde dat veel water verloren gaat doordat mensen de kraan niet op tijd dichtdoen. Bilals groepje ontwikkelde een draaiknop met een springveer, die automatisch terugdraait wanneer je 'm niet vasthoudt en een trechter om spetterend water op te vangen. Ideaal om waterverspilling tegen te gaan.

 

 

Let op: geheimhouding!

Op één tafel staat een bordje 'Geheimhouding'. Daar zit student Daniël de Graaf in een rolstoel. Samen met medestudenten Dirk Speijer en Buck Glas bedacht hij een systeem , zodat rolstoelgebruikers hun boodschappen en spullen veilig kunnen meenemen. Daniël legt uit: 'Omdat rolstoelgebruikers hun spullen nu nog achterop dragen in een rugzak, kunnen ze deze niet goed in de gaten houden. Dat maakt ze afhankelijk. Wij hebben iets bedacht, waardoor rolstoelgebruikers onafhankelijk overal heen kunnen met laptop, boodschappen, noem maar op.' Hoe het precies werkt, moeten de studenten nog even geheim houden. Er zijn namelijk meer kapers op de kust.

 

 

In de hoek staat een hoogslaper, gemaakt door Robin Verel, Jake de Goede en Menno van Loon voor Consulint. Door een slim systeem kantelt de hoogslaper voorover, waardoor je het bed heel makkelijk kunt opmaken. De producent wil de hoogslaper in China laten maken en uitbrengen.

Koeler diamantpers voor grotere diamanten

Het groepje van Tom Willenbroek werkte voor een kostbare bedrijfstak: zij bedachten een koeler voor een diamantpers. In de pers wordt onder hoge druk en temperatuur een diamant uit koolstof gemaakt. Doordat zij een ring maakten die de pers homogeen koelt, wordt de diamant groter. De ring is bestand tegen de druk van zo’n 5 bar.

Over het Innovatielab.

Het innovatielab van de Hogeschool van Amsterdam helpt bedrijven bij het realiseren van goede ideeën. Bij gebrek aan tijd, kennis of testfaciliteiten wordt de creativiteit en inventiviteit van studenten ingezet voor het bedenken van oplossingen voor actuele vragen uit het bedrijfsleven.

Dit is maar een greep uit de uitvindingen van de ED&I-studenten. Lees meer over het Innovatielab op: 1_innovatielab ./