MediaLAB Amsterdam voert tandemproject uit in Bangalore en Amsterdam

30 jan 2014 11:34 | Afdeling Communicatie

Elk semester voeren interdisciplinaire teams van studenten bij het MediaLAB Amsterdam opdrachten uit die vanuit het bedrijfsleven zijn binnengekomen. Woensdagavond 22 januari presenteerden de teams hun eindproducten in Studio HvA.

Een van deze projecten had een speciaal tintje: zowel in Bangalore als in Amsterdam werkte een groep aan een opdracht van Cisco Systems op het gebied van veiligheid van vrouwen in de openbare ruimte. Beide teams onderzochten hoe ze in hun stad de veiligheid van vrouwen in het openbaar konden verbeteren door middel van digitale media en elektronica. Het team in India presenteert deze avond via een conference call live hun bevindingen, de groep uit Amsterdam staat op het podium in Studio HvA.

In India wordt van ongewenste intimiteiten weinig aangifte gedaan, maar het komt wel degelijk voor. Zeventig procent van de Indiase vrouwen is slachtoffer van ongewenste intimiteit, maar slechts tien procent daarvan doet aangifte. Daarop heeft het team in Bangalore iets bedacht: een scherm in de openbare ruimte waarmee vrouwen ongewenste intimiteiten makkelijk en anoniem kunnen rapporteren. Het Amsterdamse team is op een heel andere manier met het thema aan de slag gegaan. Zij keken vooral naar het gevoel van veiligheid en het zelfvertrouwen van vrouwen. De groep ontwikkelde een ketting die aanvoelt wanneer de houding van de vrouw verkeerd is en haar dan door middel van het verspreiden van een fijn aroma eraan herinnert haar houding te verbeteren. Voor beide teams was de probleemstelling dus hetzelfde, maar kwam er een heel ander product naar buiten.

Andere projecten waren het Ruimtejournaal voor Cinekid, een spel waarbij basisschoolkinderen zelf nieuws maken; Creative Amsterdam, een digitaal netwerk voor de creatieve industrie in Amsterdam; en LumiMate, een apparaat dat er op een speelse manier voor zorgt dat kantoortijgers niet de hele dag blijven zitten maar genoeg breaks nemen. Afsluitend vertelde Marco van Hout van MediaLAB Amsterdam wie de opdrachtgevers en thema's voor de komende periode zijn. Voor de nieuwe studenten staan weer vijf uitdagende projecten te wachten.

Meer informatie over de projecten is te vinden op http://medialab.hva.nl . Geschreven door Annelou Verrijt.