Hogeschool van Amsterdam

HvA-onderzoekers stellen data Amsterdam open

29 jan 2014 13:56 | Afdeling Communicatie

Acht Europese steden, waaronder Amsterdam, stellen via het project CitySDK hun data open. Hiermee willen zij ontwikkelaars alle tools in handen geven om apps te maken voor de stad. Onderzoekers Wouter Meys en Maarten Groen van het HvA-lectoraat Digitaal Life maakten een interface met data van onder andere hotels, restaurants, musea en events in Amsterdam.

App 'Spots in Amsterdam' nu te downloaden

Een Finse ontwikkelaar liet er geen gras over groeien en gebruikte de data van de HvA-onderzoekers meteen om de app 'Spots in Amsterdam' te ontwikkelen. De app is gemaakt voor Helsinki, maar werkt ook in Amsterdam. De applicatie is te downloaden via Google Play .

Alle toeristische info verzameld

In CitySDK, een project van de Europese Unie, werken ruim 40 bedrijven en instellingen van acht Europese steden samen aan een toolkit. Deze toolkit moet het makkelijk maken om digitale diensten (zoals apps) te ontwikkelen voor de stad. HvA-onderzoekers Wouter Meys en Maarten Groen maakten voor dit project een zogenaamde API, een application programming interface. Dat wil zeggen: zij koppelden alle toeristische info over Amsterdam, zoals gegevens van musea en het Uitburo, en structureerden dit zo op één formaat, dat het voor developers makkelijk te gebruiken is.

Eén taal voor 8 steden

Aan het project CitySDK werken 8 steden mee: Helsinki, Barcelona, Amsterdam, Manchester, Lamia, Istanbul, Lissabon en Rome. Onderzoeker Wouter Meys legt in 'gewone mensentaal' uit waar zij precies mee bezig zijn: 'Wat we doen, is eigenlijk uit alle structuren en formaten die er zijn één taal ontwikkelen. We bouwen een ecocultuur waarop developers heel veel apps kunnen gaan uitwerken.'

Meer over CitySDK

Het project CitySDK richt zich op drie pijlers: participatie, mobiliteit en toerisme. De gemeente Amsterdam werkt mee aan participatie, Waag Society werkt aan mobiliteit en de HvA richt zich op toerisme. De HvA-onderzoekers zijn van plan in de toekomst ook informatie uit sensoren toe te voegen: door sensoren te plaatsen, bijvoorbeeld in het Van Gogh Museum, kun je wachtrijen meten en dit in je apps verwerken.

Lees meer over het CitySDK-project op de website van CityDSK en op de website van het lectoraat Digital Life .