Hogeschool van Amsterdam

Eerstejaarsstudenten HvA met familie in beeld tijdens Fotoweek

13 sep 2013 13:18 | Afdeling Communicatie

Duizend familiefoto’s van studenten van de opleidingen Communicatie en Media, Informatie en Communicatie worden van 16 t/m 27 september tentoongesteld in het Benno Premselahuis van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Van 20 t/m 29 september 2013 is het Fotoweek. Tien dagen lang staat heel Nederland in het teken van fotografie. Samen met fotografen (professionals en amateurs), fotoclubs, musea, fotowinkels, bibliotheken en boekhandels - en ook de Hogeschool van Amsterdam - worden activiteiten in het hele land georganiseerd. Het thema van Fotoweek 2013 is 'Kijk! Mijn Familie'.

Deelname Hogeschool van Amsterdam

Docente Lisette Hilhorst (HvA) nam het initiatief mee te doen aan de Fotoweek: 'Jaarlijks starten ruim duizend eerstejaarsstudenten bij onze media- en communicatieopleidingen. De Fotoweek sluit goed aan bij onze opleidingen en het leek mij een mooi idee om deze opdracht uit te zetten bij de kersverse studenten. Op deze manier brengen we een nieuwe generatie studenten met hun families in beeld. De eerste inzendingen zijn al veelbelovend en soms zelfs ontroerend.'

Fotoweek reageerde direct enthousiast op het voorstel van Hilhorst. Annemarie van den Eijkel (projectleider Fotoweek): 'We vinden het heel bijzonder dat meer dan duizend studenten hun familieportret delen. Dit geeft een inkijkje hoe de jonge generatie naar hun familie kijkt. Een bijzondere aanvulling op ons programma waar een aantal musea en archieven juist terugblikt op familiefotografie.' Programma Fotoweek HvA

'Kijk! Mijn Familie' Voor iedereen vrij toegankelijk. Locatie: Benno Premselahuis, Rhijnspoorplein 1 Openingstijden: ma t/m do: 7.30-19.30 uur / vr 7.30-18.00 uur (In het weekend is het gebouw gesloten.) 16 t/m 27 september: Tentoonstelling

Circa duizend foto's (13x18, liggend) van eerstejaarsstudenten en hun families zijn te bezichtigen in het Benno Premselahuis tijdens de reguliere openingstijden. In de entree en het trappenhuis van het gebouw is van de verzamelde familiefoto's ook een abstract patroon gemaakt. De foto's zijn tevens te zien op beeldschermen in het gebouw.

19 september: Officiële opening 16.15 uur in het Auditorium Peter van den Doel, directeur van Spaarnestad Photo, een van de grootste Europese fotoarchieven, vertelt over het familieportret als fotografische traditie. Dan zal een vakjury, bestaand uit fotograaf des vaderlands Ilvy Njiokiktjien, fotograaf en docent Frank de Ruiter en Peter van den Doel de drie beste portretten kiezen. Daarna interviewt Madeleine Groenland, fotograaf en docent HvA, de winnaars over hun portret. Ze krijgen een fotoprijs die beschikbaar is gesteld door HEMA.

25 september: Pop-up studio Tijdens de Fotoweek verschijnen er overal in Nederland pop-up fotostudio's. Ook in het Benno Premselahuis van de Hogeschool van Amsterdam. In deze studio's kan iedereen, ook bezoekers, zich laten portretteren door een vakfotograaf.

Bij de opleiding Media, Informatie en Communicatie en de opleiding Communicatie worden de mediamakers en communicatiespecialisten van de toekomst opgeleid. Beeld is een belangrijk onderdeel van beide opleidingen. Studenten leren beelden analyseren, zoeken en ook zelf maken. De opdracht voor 'Kijk, mijn familie' is de eerste foto-opdracht voor de eerstejaarsstudenten.

Kijk voor meer informatie op www.defotoweek.nl/partneroverzicht/hva .

De Fotoweek HvA is tevens opgenomen in het programma van de Amsterdam Urban Innovation Week waar de Hogeschool van Amsterdam aan meedoet: www.dezwijger.nl/78319/nl/auiw .