Hogeschool van Amsterdam

HvA-studenten gaan meewerken aan WK in Brazilië

8 mei 2013 17:31 | Afdeling Communicatie

De HvA werkt in samenwerking met twee universiteiten in Rio aan een gezamenlijk studieprogramma voor Braziliaanse en HvA-studenten. Komend studiejaar start de eerste lichting excellente HvA-studenten met het traject. Zij gaan in 2014 zelf meedraaien met het WK- ter plekke, in Rio.

 Brazilië is booming, en met het komende WK voetbal en de Olympische Spelen ook het epicentrum van de sportwereld. 'Vanwege de aankomende evenementen gebeurt in Brazilië ontzettend veel op sportgebied. Maar het land kent geen sportonderwijs zoals wij hier hebben- zij hebben daar alleen universiteiten, geen hbo-niveau. Dit biedt een kans voor beide partijen,' zegt Rob Spierings, docent bij de opleiding Sportmarketing. Voor het HvA-programma Windows on Rio werkt de HvA onder meer samen met de Braziliaanse universiteit Ibmec.

Skypen met Braziliaanse klasgenoten

Vanaf september is het zover- dan maken Braziliaanse en Nederlandse studenten voor het eerst kennis met elkaar via Skype. Eerst werken studenten via dit international classroom -concept aan een gezamenlijke opdracht. 'We gaan voor drie Braziliaans opdrachtgevers aan opdrachten werken. Zo gaan we voor een van de voetbalclubs in Rio een onderzoek doen naar hun economisch business model en daar advies over uitbrengen. De Nederlandse studenten verdiepen zich zo in de Braziliaanse cases en Braziliaanse studenten kunnen van ons weer veel leren op het gebied van sportmarketing- en management.'

Van hospitality tot voetbal in de favela's

In februari 2014 gaat vervolgens de eerste lichting excellente studenten van start met de minor Business of Sports en Events, waarin extra aandacht uitgaat naar het WK voetbal van 2014 en de Olympische Spelen in 2016. De studenten leren dan ook Portugees, omdat Engels in Brazilië nog niet wijdverbreid is. In juni 2014 gaan de studenten het dan ook echt meemaken: zij reizen af naar Rio om zelf mee te draaien bij het WK. De HvA-studenten gaan bij het WK een rol spelen bij de sportmarketing, de hospitality, het begeleiden van sponsors, maar ook bij het organiseren van sociale voetbalprojecten in de favela's.

Duurzame samenwerking

Op sportgebied kunnen Nederland en Brazilië elkaar blijven kruisbestuiven, dus is de bedoeling dat de samenwerking een duurzaam karakter krijgt, volgens Spierings: 'Dit is geen eenmalig project, we willen de samenwerking ook na de Spelen van 2016 blijven aanjagen en voldoende draagvlak te creëren om dit programma voort te zetten.'

 

Lector Cees Vervoorn bouwde de samenwerking met o.a. de Ibmec verder uit tijdens de onderwijsmissie in november 2012. Sindsdien zijn beide instellingen hard op weg om gezamenlijke leertrajecten op te zetten. In juni 2013 vertrekt een missie van de gemeente Amsterdam naar Brazilië, waar een delegatie van de HvA bij aanwezig zal zijn. Tijdens de missie organiseert de HvA in samenwerking met Ibmec een seminar over sport en beweging. Lector Cees Vervoorn wil tijdens de missie ook een samenwerking tot stand brengen met de universiteit van Sao Paolo USP.