Hogeschool van Amsterdam

UvA/HvA over duurzaamheid: 'Wij willen uitgroeien tot koploper van duurzaamheid in onderwijsland'

10 nov 2011 10:00 | Afdeling Communicatie
'Ruime aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs' Het thema van de derde UvA/HvA bijeenkomst van het avondprogramma Duurzaamheid op woensdag 9 november was 'Duurzaam Doen'. Tijdens deze bijeenkomst gaven René Bohnsack, Rian Verpalen en Mark Borst ieder een lezing over hun visie op het thema duurzaamheid. De ambities zijn groot, Rian Verpalen: "Wij willen uitgroeien tot koploper van duurzaamheid in onderwijsland."

Economische, sociale en milieubewuste duurzaamheid

René Bohnsack, docent Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), richt zich op Sustainability and Business: the Case of the Automotive Industry. Bohnsack streeft naar economische, sociale en milieubewuste duurzaamheid. Complexiteit is volgens hem een van de voornaamste redenen waardoor er zo weinig groene auto's rijden. "De overgang naar elektrische auto's binnen de auto-industrie duurt erg lang. Duurzame auto's zijn duur en ingewikkeld om te produceren. Een bedrijf dat benzine auto's produceert en elektrische auto's wil gaan maken, moet een hele omslag doorgaan wat vaak veel moeite kost. De organisaties zouden producten anders op de markt moeten zetten, hiervoor is innovatie nodig." In mei won Bohnsack met zijn studenten de Nieuwe Ideeën Prijs . Susomo, ook wel Sustainable Social Mobility is een innovatief concept dat woon-werkverkeer van en naar Amsterdam duurzamer maakt.

Duurzame onderwijscampus

Mark Borst, projectleider Duurzaamheid Amstelcampus vertelt over de ontwikkeling van een duurzame onderwijscampus. "Binnen de HvA vinden tientallen duurzame projecten plaats. Veel van deze projecten zijn ontstaan vanuit ideeën van het internet, via medewerkers of studenten. De langetermijnvisie van de HvA is dat er zo min mogelijk energie wordt verbruikt."

Smart Grid Jointhepipe, WKO en Zonnecellen zijn slechts enkele voorbeelden van de vele initiatieven die de HvA onderneemt om te zorgen voor een duurzame ontwikkeling. Een nieuw plan is de Smart Grid. Dit is een slimme energiemeter die ieder moment van de dag meet hoeveel warmte er op een bepaalde verdieping gebruikt wordt. Deze stimuleert het verminderen van energieverbruik door gebruikers bewust te maken van hun energie consumptie. "Als we dit toepassen in alle HvA gebouwen, creëren we een aansluiting zodat alle gebouwen de energievraag krijgen die ze op dat moment nodig hebben. De Smart Grid gaat dus erg efficiënt om met energie. Zo verbruik je op jaarbasis veel minder", zegt Borst.

DURF: 'Koploper in onderwijsland'

Rian Verpalen is voorzitter van de medewerkervereniging DURF (UvA-HvA) en richt zich op het verduurzamen van bedrijfsvoering. Het Duurzaamheidsplatform Facility Services wil uitgroeien tot koploper van duurzame facilitaire en huisvestingsdiensten aan het hoger onderwijs in Nederland. Dit willen zij bereiken door stakeholders en belanghebbenden te inspireren in het afnemen van duurzame facilitaire en huisvestingsdienstverlening.

"Het projectplan DURF heeft een implementatieduur van vier jaar. Hierna willen wij dat alle medewerkers zo vertrouwd zijn met duurzaamheid dat het onderdeel is van hun handelen en denken", zegt Verpalen. DURF richt zich in 2011 onder andere op de projecten 'Lichten uitdoen', 'Meubilair recyclen' en 'Zuinig printen'.

Meer informatie over de verschillende duurzame initiatieven van de HvA en UvA zijn te vinden op https://www.hva.nl/duurzaamheid/ .