Hogeschool van Amsterdam

Boekpresentatie ‘Het land van verlangen’: studenten tussen twee culturen

28 okt 2011 08:36 | Afdeling Communicatie
Woensdag 2 november vindt bij de Hogeschool van Amsterdam de presentatie plaats van het boek Het land van verlangen . Docent, schrijver en biograaf Nico Keuning reikt bij deze gelegenheid het eerste exemplaar uit aan rector Jet Bussemaker. In Het land van verlangen verkent Keuning de wereld van allochtone studenten aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij sprak zijn studenten op school, maar ging ook met ze op reis: naar Istanbul, naar Marrakech, naar Boumalne Dadès. Het resultaat is een boek met elf authentieke levensverhalen van studenten die leven tussen twee culturen; Nederland versus India, Pakistan, Iran, Turkije, Marokko en Suriname.

Met zijn boek wil Keuning een inkijkje bieden in een wereld vol tegenstellingen. Keuning: 'Ieder verhaal heeft natuurlijk z'n eigen thematiek, maar de ervaringen die ik beschrijf staan niet op zichzelf. Het verhaal van Mohammed bijvoorbeeld. Ik reisde met hem naar Marrakech. Nu ik er geweest ben, begrijp ik iets van de cultuurschok die kinderen omgekeerd ervaren. Mohammed begrijpt niet dat sommige Marokkanen in Nederland hun kans niet pakken; hij voelt zich juist uitverkoren. Met een enorme inzet en de omweg langs vele scholen die zo typerend is voor nieuwkomers, heeft hij zijn hbo-opleiding bijna afgerond. Wat niet meevalt is het vinden van een stageplek. 'Ik heb wel vijftien sollicitatiebrieven geschreven.' Discriminatie? Mohammed is het toonbeeld van integratie, op school en op zijn werk. Ik zie hem als de opvolger van Aboutaleb, maar dan wel als burgemeester van Amsterdam.'

Het land van verlangen , Nico Keuning, geïllustreerd, 235 p. € 17,95 verschijnt op woensdag 2 november 2011 bij uitgeverij Aspekt.