Hogeschool van Amsterdam

25/3 twaalfde Kohnstammlezing door Louise Fresco

26 mei 2011 13:44 | Afdeling Communicatie
Onder de titel Feiten in Overvloed houdt prof. dr. Louise O. Fresco, universiteitshoogleraar aan de UvA, op vrijdag 25 maart om 15.00 uur de Kohnstammlezing. In de lezing gaat ze in op de tegenstelling tussen feiten en meningen, vooral in relatie tot het thema duurzame ontwikkeling.

Hoewel er steeds meer gegevens rond duurzaamheid beschikbaar komen, wordt het maatschappelijk debat meer en meer op basis van meningen gevoerd. Voor een mening is altijd wel een feit te vinden om de mening te staven, en zo niet, dan brengt de opponent de wetenschap in diskrediet. Zo moeilijk is dat vaak niet, stelt Fresco. Immers, ook de wetenschap heeft boter op het hoofd. Onderzoekers komen volgens Fresco steeds sneller met pseudoresultaten naar buiten. Hun autoriteit wordt uitgehold doordat meningen op internet net zo zwaar lijken te wegen als feiten. Het is een hard gelag. Juist de moderne samenleving, die zo geprofiteerd heeft van wetenschappelijke vooruitgang, wordt nu geteisterd door onwetendheid, een combinatie van onbegrip en moedwillige vooroordelen, en conservatisme. Of het nu gaat om klimaat, energie of biodiversiteit, emotie, irrationaliteit en afkeer van technologie maken een dialoog onmogelijk. Wie weet helpt de kunst ons van onze fouten te leren en een nieuw evenwicht te vinden tussen objectiviteit en intersubjectiviteit, besluit Fresco.

Over Louise Fresco

Prof. dr. ir. Louise O. Fresco is sinds 2006 tot universiteitshoogleraar aan de UvA, met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief. Fresco is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), buitenlands lid van de Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry in Stockholm, corresponderend lid van de Real Academia de Ingeniería in Madrid, en lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Ook is zij visiting professor bij het Institute of Earth Sciences van Stanford University en bij de David and Lucille Packard Foundation in Palo Alto (VS). Daarnaast is zij distinguished professor aan de Wageningen Universiteit.

Kohnstammlezing

De Kohnstammlezing vindt jaarlijks plaats; dit jaar is de twaalfde editie. De lezingenreeks, georganiseerd door het Samenwerkingsverband Onderwijs en Opvoeding Amsterdam, is geïnspireerd door het werk van Philip Kohnstamm en is op het grensvlak van het maatschappelijk debat, het wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van onderwijs en opvoeding. De lezing wordt gepubliceerd in een speciale reeks, uitgegeven door de Vossiuspers UvA Amsterdam. Bezoekers van de lezing ontvangen het boekje gratis.

Toegang vrij. Vooraf aanmelden is verplicht. U kunt zich vanaf donderdag 10 maart online inschrijven via de website van de Afdeling Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerarenopleiding van de UvA of direct via onderstaande link.

Locatie Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.

Aanmelden voor deze lezing