City Net Zero

Gemeenten krijgen training in logistiek laadbeleid

2 nov 2023 11:41 | City Net Zero

Hoe zit de logistieke sector in elkaar? Wat is een verlader en hoe verschilt deze met een vervoerder? Hoeveel elektrische voertuigen verwacht je in je gemeente en hoeveel kilometer rijdt die bestelbus? Antwoorden op deze en andere vragen waren dit najaar de basis voor de training Logistiek Laadbeleid voor gemeenteambtenaren, medegeorganiseerd door City Net Zero.

Tijdens deze cursus hebben deelnemers inzicht gekregen in de opgave van hun eigen gemeente en leerden ze aan welke knoppen ze kunnen draaien om logistiek laden te faciliteren. Gemeenten hebben namelijk een belangrijke rol in het laden van voertuigen in woonwijken, voor het laden op bedrijventerreinen en voor het basisnetwerk van logistieke snelladers. Belangrijke factoren om het beleid vorm te geven zijn de prognoses en laadlocaties voor deze voertuigen. Daarbij is de vraag: laden bedrijven op eigen terrein of in de publieke ruimte? In beide situaties heeft de gemeente een rol.

HvA docent-onderzoekers Kees-Willem Rademakers (Lectoraat City Logistiek) en Rick Wolbertus (Lectoraat Energie en Innovatie) leverden actuele kennis vanuit hun vakgebied: ‘We hebben onder andere concepten laten zien uit het Zero Emission Infrastructure project waar we nu aan werken. Hierbij vertalen we ritprofielen van voertuigen naar de elektriciteitsbehoefte op een locatie’ vertelt Wolbertus. ‘Wanneer de prijs van elektrisch rijden daalt en de actieradius van voertuigen toeneemt, zal de vraag naar elektrisch rijden ineens flink toenemen. Door lokale behoeften goed in kaart te brengen kun je nu anticiperen zodat de netwerkcapaciteit straks aansluit bij de vraag vanuit bedrijventerreinen.’

Wolbertus vervolgt: ‘Het is goed om te zien dat er veel verschillende type ambtenaren aan het vraagstuk werken. Afhankelijk van de gemeente verschillen de knelpunten en vragen rondom laadlogistiek erg. Dit laat zien hoe divers het probleem is en dat een integrale aanpak vaak noodzakelijk is. De feedback vanuit de groep was positief, en gezien de actualiteit van het onderwerp en de problemen rondom netcongestie verwachten we dat de training de komende jaren nog relevant zal blijven.’

Template Logistieke Laadvisie

Om gemeenteambtenaren verder op weg te helpen bij het opstellen van een visie en laadbeleid voor de logistieke sector, hebben we een template Logistieke Laadvisie ontwikkeld. Wil je aan de slag met logistiek laadbeleid? Vraag dan dit template aan de NAL Vliegende Brigade per mail.

De training en het template is ontwikkeld door de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) Vliegende Brigade, in samenwerking met Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL), Centre of Expertise City Net Zero en de gemeente Utrecht.