Podcastserie 'Stroomversnellers’ over banen in de energietransitie

Hoe is het om te werken aan de energietransitie? Welke banen zijn er mogelijk en wat voor (soms onconventionele) carrièrepaden horen hierbij? Van installateur tot netarchitect, er komen maar liefst tien professionals voorbij in de nieuwe podcastserie ‘Stroomversnellers’. Voor iedereen die een steentje wil bijdragen en nieuwsgierig is naar mogelijke banen in de energietransitie. Dat er vele paden leiden naar een emissievrije samenleving mag na het beluisteren duidelijk zijn.
Een voor allen, allen voor energie
De opgave is groot en er zijn veel verschillende beroepen belangrijk voor de (lokale) energietransitie. Maar wat zijn dit precies voor banen? En hoe ziet je dag er dan uit? Alleen op basis van een functieomschrijving valt dit niet altijd af te lezen. De podcastserie ‘Stroomversnellers’ wil de luisteraars hier een beter beeld van te geven. Host Desiree Hoving en Caroline van der Kooi gingen in gesprek met verschillende gasten die de energietransitie vooruithelpen. Zij inspireren luisteraars om ook aan de slag te gaan in de energiesector. Er liggen veel kansen, ook wanneer je (nog) geen technische achtergrond hebt. Elke aflevering vertelt een technische professional over zijn/haar interessante baan in de energietransitie.
Afleveringen
Aflevering 1: Van Klimaatzorgen naar warmtepomp-innovatie
Hoe draag je een steentje bij aan nieuwe energietechnologie? In deze aflevering van Stroomversnellers spreken we met Joachim Koot, Research & Developmentmanager bij het Amsterdamse bedrijf Triple Solar. Al vanaf jonge leeftijd maakt hij zich zorgen over klimaatverandering. Deze zorgen zette Joachim om in een passie voor baanbrekende innovatie: de ontwikkeling van een nieuw soort warmtepomp. Luister naar zijn inspirerende reis van onderzoek bij TNO naar de dynamische wereld van een start-up, en ontdek welke successen je kunt behalen met een klein maar gedreven team. We bespreken de uitdagingen van snelle technologische ontwikkelingen en hoe "smart energy" en energiebeheersystemen de toekomst vormgeven. Beluister via je favoriete podcast-app: Spotify , Apple Podcast of Podimo. Of bekijk de aflevering via Youtube.

Aflevering 2: van stroopwafel-onderneming naar warmtenetten
Hoe houden we contact met gebruikers in de energietransitie? In deze aflevering van Stroomversnellers spreken we Jeroen Elekan, productmanager warmte bij Vattenfall. Jeroen deelt zijn bijzondere carrière-pad van stroopwafel-ondernemer in Italië naar het hart van de energietransitie, waar hij als 'vertaler' tussen complexe technologie en de klant opereert. Hoor hoe Vattenfall woningen verwarmt met stadswarmte en hoe Jeroen zorgt dat bewoners de overgang naar duurzame oplossingen begrijpen en omarmen. Deze aflevering benadrukt het cruciale belang van communicatie, flexibel onderwijs en constante bijscholing. Een must-listen voor iedereen die gelooft dat de energietransitie een multidisciplinaire uitdaging is met volop kansen voor diverse talenten.
Beluister via je favoriete podcast-app: Spotify, Apple Podcast of Podimo. Of bekijk de aflevering via Youtube.
Aflevering 3: van bouwplaats naar bedrijfsleider
Benieuwd hoe werktuigbouwkunde en elektrotechniek hand in hand gaan in de energietransitie? In deze aflevering van Stroomversnellers spreken we Carlo Nonneman, bedrijfsleider, en Paul Pouwels, projectleider, van technisch bedrijf Klomp. Ontdek hoe hun disciplines steeds meer met elkaar verweven raken in projecten zoals zonnedaken en energieopslagsystemen. Carlo en Paul belichten daarnaast de uitdagingen van personeelstekort in de technieksector en de noodzaak van continue bijscholing. Laat je inspireren door hun verhalen over praktijkgericht leren, doorgroeimogelijkheden en de belangrijke rol van diversiteit in de techniek. De toekomst van energie is een samenspel van slimme systemen en menselijke expertise! Beluister via je favoriete podcast-app: Spotify en Apple, of bekijk de aflevering via Youtube.
Aflevering 4: Van evenement-techniek naar ‘slimme’ gebouwen
Hoe maak je de overstap naar een carrière die impact maakt? In deze aflevering van Stroomversnellers ontmoeten we Rogier Koops, een engineer bij technisch dienstverlener Unica, wiens pad allesbehalve standaard was. Van het organiseren van audio en video op evenementen naar het verduurzamen van gebouwen zoals het Jakoba Mulderhuis van de Hogeschool van Amsterdam – Rogier’s verhaal laat zien dat een carrièreswitch naar techniek volop kansen biedt, zelfs zonder traditionele techniek-achtergrond. We ontdekken hoe de energietransitie naadloos verweven zit in het dagelijks werk van technici en waarom slimme sturing op vraag en aanbod van energie de sleutel is tot een duurzame toekomst. Beluister via Spotify of Apple Podcasts, of bekijk de aflevering via Youtube(opent in nieuw venster).
Na de zomer verschijnen er nog meer afleveringen.
Na het luisteren zelf aan de slag?
Geïnspireerd geraakt en benieuwd naar jouw opties voor (om en bij)scholing? We hebben een aantal handige links verzameld voor oriëntatie:
- Learning Communities Systeemintegratie
- Toekomst in Techniek
- Wij Techniek - installatie-opleidingen MBO
- Klimaattechniek - Techniek Nederland
Productie
Deze podcastserie is een gezamenlijk initiatief van City Net Zero, Green Tech Campus MRA, Techniek Nederland en Wij Techniek. De productie is gedaan door de Podcasters en de opnames waren in handen van NMS Dienst Webcolleges.