City Net Zero

World Earth Day 2023

City Net Zero: Zero emissions, Zero waste en Zero impact of climate extremes

22 apr 2023 00:00 | City Net Zero

Laten we samen investeren in onze planeet. Dat is het motto tijdens World Earth Day op 22 april. Met evenementen in landen rond de wereld en online webinars maken de initiatiefnemers een breed publiek bewust van deze boodschap – een gedachte die we vanuit het Centre of Expertise (CoE) City Net Zero onderstrepen.

World Earth Day is in 1970 in het leven geroepen door www.earthday.org. Doel is om de milieubeweging wereldwijd te versterken, verbreden, op te leiden en te activeren. De organisatie werkt inmiddels samen met meer dan 150 duizend partners in ruim 192 landen aan initiatieven waar onze planeet beter van wordt. Projecten lopen uiteen van het schoonmaken van koraal in Zuid-Afrika tot campagnes voor duurzaam geproduceerde kleding.

Earthshot Prize

De organisatie looft jaarlijks de Earthshot Prize uit, bedacht door de Britse Prins Wiliam samen met David Attenborough en andere milieu-experts, uit voor de meest grensverleggende initiatieven wereldwijd. Amsterdam, met haar plannen om stapsgewijs te komen tot een 100% circulaire economie in 2050, werd vorig jaar uitgeroepen tot een van de finalisten.

Als CoE City Net Zero zijn we nauw betrokken de realisatie van deze plannen. We brengen praktijk, onderzoek en onderwijs in de regio bijeen in interdisciplinair en vernieuwend onderzoek, organiseren seminars en workshops om kennis te delen en dragen bij aan vernieuwing van het onderwijs aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Ook ontwikkelen we leertrajecten die jong talent en ervaren professionals klaarstomen voor een duurzame toekomst.

Dit alles doen we binnen drie thema’s die van levensbelang zijn voor onze aarde: Zero emissions, Zero waste en Zero impact of climate extremes.

Zero emissions

De uitstoot van broeikasgassen in de stad reduceren tot nul. Dat is de ambitie van het CoE City Net Zero. In het thema Zero emissions leggen we de nadruk op de ontwikkeling van roadmaps voor de gebouwde omgeving, het elektriciteitssysteem en mobiliteit. Lees meer.

Zero waste

Een 100% circulaire samenleving in de Metropool Regio Amsterdam van 2050. Dat is de stip aan de horizon binnen het thema Zero waste. Om de transitie te versnellen dragen we als CoE bij aan het meerjarige, interdisciplinaire programma CIRCOLLAB. Lees meer.

Zero impact of climate extremes

Een waterrobuust en klimaatbestendige MRA in 2050. Dat is het vertrekpunt binnen het thema Zero impact of climate extremes. We maken de vertaalslag van wetenschap naar praktijk en gaan voor professionals met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de stedelijke transitie tot een succes te maken. Dat doen we bijvoorbeeld via het Leertraject Klimaatadaptatie. Lees meer.

Contact

Meer weten over de ambities van CoE City Net Zero? Deelnemen aan een van onze projecten en initiatieven? Neem contact op