City Net Zero

Methoden en tools materiaalgedreven onderzoek

City Net Zero community meetup

Workshop

De eerste City Net Zero community meetup van 2024: Door de opkomst van recycled en biobased materialen wordt kennis hebben van en onderzoek doen naar materialen steeds actueler. Maar hoe pakken verschillende vakgebieden dit aan? In de workshop ‘Methoden, tools en werkvormen materiaalgedreven onderzoek’ kijken we naar materiaalonderzoek en ontwerp bij verschillende opleidingen van de HvA.

In deze workshop presenteren Sam Edens en Elisabeth van Battum de eerste resultaten van het project ‘Methoden voor materiaalgedreven onderzoek’ waarin verkend werd welke materialen (tools, methodieken, frameworks) met betrekking tot materiaalonderzoek er gebruikt worden bij verschillende labs, studio’s, onderwijs- en onderzoeksgroepen, en hoe deze zich verhouden tot ontwerpprocessen.

In het tweede deel van de workshop verkennen we de kennisopbouw over materialen. Is het mogelijk om te komen tot een taxonomie over het opbouwen van materiaalkennis en materiaalonderzoek met betrekking tot biobased materialen voor de circulaire economie?

Achtergrond

Biobased materialen zijn een disciplineoverstijgend thema zijn, waarin materiaalkennis snel geinstrumentaliseerd dient te worden om tot het ontwerpen van toepassingen te komen. We onderzoeken hoe dit in verschillende programma’s wordt gedaan, wat voor uitwisseling er mogelijk is, en hoe de Communities of Practices, de onderzoeksgroepen, de labs en de studios hierbij kunnen faciliteren.

Voor wie

HvA-docenten, onderzoekers en overige geïnteresseerden.

Wanneer

Donderdag 1 februari, 10:00-12:00

Waar

Transitielab JMH0E103, Jacoba Mulder Huis 1e verdieping, E vleugel

Dit project kwam tot stand door City Net Zero projectgelden.

Gepubliceerd door  City Net Zero 25 januari 2024

Datum

Startdatum 01 feb

Tijd

10:00 - 12:00 uur