Hogeschool van Amsterdam

Centre for Applied Research on Business and Economics

RAAK-subsidie voor het lectoraat Amsterdamse Kenniseconomie

300.000 euro subsidie voor het onderzoek: 'Alliance for Responsible Denim'

13 jul 2016 13:02 | CAREM

Hoe kunnen concurrenten in de denim industrie leren om samen te werken om de duurzaamheid te verbeteren door het verminderen van het gebruik van giftige chemische stoffen en de grote hoeveelheden water en zo de productie daadwerkelijk veranderen?

De komende twee jaar krijgt het lectoraat Amsterdamse Kenniseconomie van de HvA, door de toegekende RAAK-subsidie, de kans om onderzoek doen samen met toonaangevende denim merken, om gezamenlijk stappen te zetten richting een meer duurzame productie praktijk. Voornamelijk door het ontwikkelen van standaarden en benchmarks voor het gebruik van hulpbronnen tijdens de productie en het creëren van best practices voor een effectieve samenwerking met concurrenten.

De denim industrie wordt bekritiseerd vanwege haar vervuilende en schadelijke productie. Een ‘duurzamere’ productie van denim, met name het verminderen van het gebruik van water, chemicaliën en energie, vraagt om de samenwerking tussen verschillende betrokken partijen, waaronder concurrerende denim merken.

Lori Divito (CEDIS), Zita Ingen-Housz (CAREM) en Willem van Winden (CAREM) vertellen: 'De mode-industrie wordt geconfronteerd met vele complexe uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. De denim industrie in het bijzonder wordt vooral bekritiseerd vanwege haar vervuilende en schadelijke productie. Een ‘duurzamere’ productie van denim, met name het verminderen van het gebruik van water, chemicaliën en energie, vraagt om de samenwerking tussen verschillende betrokken partijen, waaronder concurrerende denim merken. Door de samenwerking tussen deze verschillende partijen kunnen kennis en middelen worden gedeeld en veranderingen worden bewerkstelligd op een schaal die er toe doet. De samenwerking tussen concurrenten is echter zeer complex.