Centre for Applied Research on Business and Economics

Boekje open over eerder opgezette Smart City projecten in de MRA

28 apr 2016 11:23 | CAREM

Woensdag 20 april vond het Smart City Seminar plaats tijdens HvA Conferentie Design & the City. Urban Technology-lector Inge Oskam en Urban Management-lector Willem van Winden gaven samen met een klein team van onderzoekers inzicht in 12 smart city projecten in de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

In het kader van hun huidige onderzoek evalueerden de lectoren verschillende projecten, waaronder het zero-emissie stadsdistributiesysteem ‘de Cargohopper’, circulaire broedplaats ‘De Ceuvel’ en het ‘Smart Light’ project (slimme stadsverlichting op het Hoekenrodeplein in Amsterdam Zuidoost).

Het was een vol programma met gastsprekers als CTO Ger Baron en de ‘Internet of Everything’ Bas Boorsma van Cisco. Het seminar werd geopend door Ger met de boodschap: “Amsterdam Smart City is about learning. Experiments might fail, but we learn by doing.” Bas presenteerde de tien stappen naar city digitization en adviseerde de deelnemers: “Don’t do just pilots, go for phase 1 projects that create scale!” En de HvA lectoren gaven aan dat duidelijk eigenaarschap gedurende het gehele project een belangrijke succes factor is.

Verder waren er drie ronde tafel sessies gepland over de thema’s mobiliteit, energie en circulaire economie waar dieper ingegaan werd op de lessen die we kunnen leren van de uitkomst van de onderzochte smart city projecten.

Het was een succesvolle dag met deelnemers uit de smart city projecten zelf, ondernemers, beleidsmakers, promovendi van binnenlandse en buitenlandse universiteiten en geïnteresseerden uit de buurt. Men hoopt dat de studie gecontinueerd wordt in Amsterdam, maar wellicht ook in andere (EU) steden. Het team werkt nu in ieder geval toe naar de publicatie in juni.

Het onderzoek is onderdeel van het HvA programma Entrepreneurship