Centre for Applied Research on Business and Economics

De eerste Smart City Dialogue is een feit

Thema: Dealing with open data in cities.

11 dec 2015 10:33 | Ondernemerschap

Georganiseerd door het Smart City Entrepreneurial Lab vond afgelopen donderdagochtend de eerste editie van ‘Smart City Dialogue’ plaats over open data in steden: ‘Data die vrij gebruikt kan worden, hergebruikt kan worden en opnieuw verspreid kan worden door iedereen’.

Portugese onderzoeker Dr. Luís Carvalho opende het dialoog met zijn internationale vergelijkingsstudie waarin hij onderzoekt hoe open data ecosystemen worden gevormd en ingebed in steden . “Looking within the Champions League of open data”. Luís nam ons in zijn presentatie mee naar open data stad Helsinki. In deze stad heb je een open data-movement waar je zelfs toestemming moet vragen om je data niet beschikbaar te stellen en worden er ‘Helsinki Loves Developers’ meet-ups georganiseerd.

Let’s start the dialogue!

Er ontstond een levendig gesprek over de problemen en uitdagingen waar open data voor gebruikt kan worden. Veel open vragen over open data, wat eindigde met de vraag:

Hoe kunnen onze studenten en onderzoekers nou bijdragen aan de smart city/open data beweging?

Volgens Wouter Meys (onderzoeker bij lectoraat Digital Life) mist er nog veel open data in de stad en/of is de kwaliteit van de data niet voldoende. “Hier kunnen onze HvA-studenten zeker een rol in spelen”. Een mooi doel voor nieuwe studentenprojecten om datasets te maken. Data expert Paul Manwaring (directeur bedrijf Glimworm) eindigde het dialoog met: “Je kunt beter spreken over smart citizens in plaats van smart cities”. Studenten kunnen we zien als citizens of the future en moeten we vooral in deze open data beweging betrekken!

Smart City Dialogues

Tijdens deze terugkomende kleinschalige seminars geven we een (internationale) onderzoeker het podium over een smart city studie, waarna er ruimte is voor een dialoog. De volgende Smart City Dialogue zal waarschijnlijk plaatsvinden in februari 2016.