Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence

DEARhealth winnaar eerste Dutch Applied AI award

25 nov 2020 11:11 | Applied Artificial Intelligence

Gisteravond werd de eerste Dutch Applied AI award uitgereikt tijdens de Computable awards. Een vijfkoppige jury verkoos DEARhealth als winnaar van deze award. Volgens de jury is het platform voor de zorg een prachtige toepassing, waarin meerdere doelgroepen worden meegenomen in de maatschappelijke functie van het AI-ontwerp.

“We zien dat hier de experts van het vakgebied de lead hebben bij de ontwikkeling, Zij hebben de autonomie van de beslissingen - die het systeem met aanbevelingen ondersteunt - bij de gebruiker gelaten. Het ontwerp is een unieke combinatie van diagnose en behandeling. Hier wordt de volgende stap gezet naar en een brug gelegd tussen AI-systemen die helpen bij het stellen van diagnoses en aanbevolen behandeltrajecten. Het systeem geeft aanbevelingen aan artsen in de behandelkamer, ook patiënten kunnen de aanbevelingen raadplegen en begrijpen”, aldus juryvoorzitter Nanda Piersma over winaar DEARhealth

De Dutch Applied AI award is een nieuw initiatief van podcast de Dataloog, Computable en het Expertisecentrum Applied AI van de Hogeschool van Amsterdam.

Met de juiste aandacht AI in praktijk toepassen

Artificiële Intelligentie dringt door in de haarvaten van onze maatschappij. Daarmee is AI nu al in vele toepassingen aanwezig. Zijn wij daar blij mee, vinden we dat het goed gaat, of willen me meer toepassingen? Is iedereen aangesloten en zijn de AI-ontwerpen voor iedereen beschikbaar?

Waar AI in de academische wereld al 50 jaar bezig is met de theoretische ontwikkeling, heeft de maatschappij moeten wachten op beschikbare digitale infrastructuur - lees computerkracht - die het mogelijk maakt om AI-ontwerpen in de praktijk werkend te krijgen. We overstijgen nu de experimentele fase, de pilot fase, de proof of concepts.

Tijd voor een analyse of we creatief, innovatief en met de juiste aandacht de AI in de praktijk toepassen: de Dutch Applied AI award.

Jury

Een vijfkoppige jury heeft de genomineerden voor deze gloednieuwe award beoordeeld. Jann de Waal (topsector Creatieve Industrie), Henk Jan Vink (TNO), Jurjen Helmus (Dataloog), Maaike Harbers (lector Responsible AI bij Hogeschool Rotterdam) en Nanda Piersma (Expertisecentrum Applied AI van de HvA) hebben gelet op vier kenmerken:

1. Bestaat het ontwerp al, is het werkend en heeft het klanten?
  2. Is het uniek, in toepassing, in gebruikte AI-technologie en in het bijzonder in de combinatie?
  3. Transparantie, is duidelijk voor de gebruiker hoe het AI-ontwerp werkt en hoe de uitkomsten, aanbevelingen en waardes tot stand komen?
  4. Maatschappelijke waarde, in de beste Europese ambitie om met digitalisering zowel welvaart als welzijn te vergroten.

Uit meer dan 80 aanmeldingen bij Computable werden acht kanshebbers geselecteerd. Zij pitchten hun initiatief in podcast de Dataloog. De jury heeft de inzendingsformulieren en de pitch gebruikt voor haar oordeel.

Inzendingen

De kandidaten hebben een breed toepassingsgebied voor hun activiteiten laten zien: van landbouw tot radio, van verzekeringen, roosters en financiële klantacquisitie naar patiënt behandelingsaanbevelingen en grondradar technologie.

De jury was te spreken over de toepassingsgerichte AI-ontwerpen en hoe die al werkend zijn. Er zitten in deze selectie een aantal pareltjes die intelligente, unieke toepassingen van AI-technologie hebben uitgewerkt. Maatschappelijke waarde is een breed begrip.

Minder enthousiast was de jury over de transparantie van een aantal inzendingen. Een aantal keer werd transparantie vertaald naar openbaar toegankelijke code, voor andere AI-experts. Wij kijken ook naar AI-ontwerpen die voor gebruikers, als systemen en als uitkomsten, te begrijpen zijn, aldus de jury.

Juryvoorzitter Nanda Piersma: “Als vierde criterium hebben we gezocht naar een maatschappelijk, verantwoordelijk AI-ontwerp. En nee, dat is niet alleen gericht op welzijn. Dat kan ook een technisch ontwerp zijn dat medewerkers ondersteunt bij hun werkzaamheden op een manier die voor hen makkelijk te begrijpen is. Als voorbeeld hiervan - niet als winnaar, maar het scheelde niet veel - willen wij Mapexact prijzen met hun ontwerp voor grondradartechnologie: maatschappelijk zeer relevant”.

Vervolg

De Dutch Applied AI award krijgt een vervolg. Volgend jaar komt er een open inschrijving op deze categorie.