#dagHuib: HvA zwaait Huib de Jong geridderd en gelauwerd uit

9 okt 2020 11:56 | Afdeling Communicatie

Afzwaaiend bestuursvoorzitter van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) Huib de Jong is tijdens zijn afscheidsfeest onder meer verrast door een inbellende minister Ingrid van Engelshoven en wethouder Simone Kukenheim die hem de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau coronaproof lieten opspelden door zijn vrouw.

“Jouw verdiensten voor het hoger onderwijs spreken voor zich en dat geldt ook voor je overige maatschappelijke activiteiten,” licht de minister toe. Kukenheim roemt de inzet van “de bestuurder van de buitencategorie” voor de Taskforce Lerarentekort en eerstegeneratiestudenten in de stad, waarvan hij er zelf ooit een was toen hij vanuit Zeeland aan zijn studie Rechten begon aan de Erasmusuniversiteit.

Donderdag 8 oktober vond het feestelijke uitzwaaimoment van de Hogeschool van Amsterdam plaats. Vanwege de coronamaatregelen was er beperkt publiek aanwezig en was het evenement live te volgen voor HvA’ers. Op Twitter leidde dat tot een in ieder geval in HvA-kringen en daaromheen trending #dagHuib.

Foto: Monique Kooijmans

‘Ome Huib’, pizzasessies en de metro-omroeper

Volgers zagen onder meer een video waarin studenten het woord richten tot “Ome Huib”, één keer zelfs “Opa Huib”, en terugblikken op bijvoorbeeld de pizzasessies met de bestuursvoorzitter. “Een wijze man met humor en erg betrokken bij studenten.” Ook voorzitter van de Raad van Toezicht van de HvA Marleen Barth haalt dit aan in haar speech: “Je vond en vindt dat studenten en docenten gehoord moeten worden. Je pizzasessies zijn vermaard.”

Volgens Barth heeft De Jong een aantal bakens definitief verzet voor een eigen identiteit van het hbo. “Voor jou is het vanzelfsprekend dat het hbo en de universiteit gelijkwaardig zijn.” Een blijvende herinnering aan de inzet van De Jong hiervoor is de metro-omroeper die bij Weesperplein en Wibautstraat niet alleen melding maakt van de Universiteit van Amsterdam, maar ook van de hogeschool.

Prijs voor bijzondere prestaties

Naast dat het de majesteit heeft behaagd de vertrekkend bestuursvoorzitter een lintje op te spelden, eert de HvA haar voormalig boegbeeld met de Prijs voor bijzondere prestaties voor bijdragen aan de strategische koers van de HvA. Decaan van de onderwijsfaculteit Ramon Puras overhandigde de prijs namens de hogeschool: “Voor mij tellen daarbij: je werkethos, bijdrage aan emancipatie en authenticiteit.”

Het liber amicorum voor Huib de Jong. HvA'ers hebben hun boodschap in dit vriendenboekje ter ere van het afscheid geschreven. Iedere ochtend was Bach te horen vanuit De Jongs werkkamer. Foto: Monique Kooijmans

Zeven jaar HvA

De Jong werd in 2013 benoemd tot rector van de HvA en lid van het College van Bestuur UvA-HvA. Vanaf maart 2017 was hij naast rector ook waarnemend voorzitter van het College van Bestuur van de HvA en vervolgens ruim drie jaar bestuursvoorzitter van de hogeschool tot september 2020. Tot een opvolger bij de Hogeschool van Amsterdam is benoemd, nemen de twee bestuursleden van het college, waarnemend voorzitter Hanneke Reuling en rector Geleyn Meijer, de taken van De Jong over.

Afscheidsrede Ver van de stam?

Een dag eerder vond het afscheidssymposium plaats met het thema Radicale verbinding: reflecties op bestuur, organisatie en persoonlijk leiderschap in het hoger onderwijs. In de rede die Huib de Jong ter gelegenheid van het symposium en zijn afscheid schreef, Ver van de stam?, gaat hij onder andere in op wat leren betekent (vrijheid), de botsende visies van de instanties in het onderwijsnetwerk (ministerie OCW, belangenbehartigers, de kennisinstellingen zelf) en de gewenste autonomie van studenten en docenten.

Bekijk de volledige uitzending van het afscheid van Huib de Jong