Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

Campagne Grip op Geld

27 jan 2020 00:00 | AKMI

Ongeveer drie op de tien Amsterdammers heeft betalingsachterstanden. In het dagelijks leven kan dat leiden tot stress, sociaal isolement en armoede. Dat is niet alleen een probleem voor de schuldenaar, maar ook voor zijn directe omgeving, de schuldeiser en de maatschappij.

De HvA onderzoekt welke bevolkingsgroepen het grootste risico lopen om de grip op hun portemonnee te verliezen, hoe dat komt en wat eraan gedaan kan worden. Actuele onderzoeken richten zich onder meer op jongeren, mensen met een licht verstandelijke beperking en ondernemers. Groepen die vaak oververtegenwoordigd zijn in de stad.

Wat doet financiële stress met je cognitieve vermogen? Is het oplossen van schulden wel effectief als het zo makkelijk blijft om ze te maken? En waarom zijn scholen niet verplicht om kinderen te leren met geld om te gaan? Het zijn vragen waarover HvA-onderzoekers zich dagelijks buigen. Ze doen promotieonderzoek, werken samen met de praktijk aan oplossingen en gebruiken hun inzichten in het onderwijs.

In december 2019 startte de HvA de campagne ‘Grip op geld’. Tijdens deze campagne vroeg de HvA aandacht voor de schuldenproblematiek in de stad. Voor deze campagne werd een filmpje opgenomen met lector Roeland van Geuns, waarin hij de schuldenproblematiek kort inleidt. Daarnaast werden er drie andere verhalen getoond, onder andere van onderzoeker Rosine van Dam ook werkzaam bij het lectoraat.

Daarnaast tonen we drie verhalen:

• Onderzoeker Rosine van Dam, bewindvoerder Joris Korse en ervaringsdeskundige Ans Broelman vertellen – ook in een video - over het belang van een gerichte aanpak van schuldenproblematiek onder licht verstandelijk beperkten
  • Onderzoeker Aisa Amagir, docent economie Maarten Bos én een leerling van het Hervormd Lyceum West vertellen in een filmpje over het belang van financiële educatie onder jongeren
  • Onderzoekers Ingrid Wakkee, JuanFra Alvarado en Jeanne Martens vertellen op de website over hun onderzoek naar het falen en herstel van ondernemingen. Een en ander geïllustreerd door een fragment uit de onlangs gepubliceerde podcast met Ingrid Wakkee.

Alle filmpjes zijn HIER te bekijken