Hogeschool van Amsterdam

Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

Bezwaarschriften tegen de boetes in milieuzone stapelen zich op

AD Stad & Regio: zaterdag 12 maart 2016 door Freke Remmers

18 mrt 2016 00:00 | AKMI

Lector Arnt Mein reageert op bezwaren tegen boetes in de mileuzone: ,,Ik snap wel dat mensen zich afvragen: waarom hij wel en ik niet? Maar dat wil niet zeggen dat het onzorgvuldig gebeurt. Het hoort bij de afdoening van een grote hoeveelheden vergelijkbare zaken.”

De bezwaarschriften tegen de boetes in de milieuzone stapelen zich op. Sommige bezwaarmakers zijn succesvol, maar velen moeten toch betalen. FOTO MARNIX SCHMIDT

Willekeur

,,Ik ben uiteraard niet bekend met de lokale regels in Utrecht. Ik ben er nu voor het eerst geweest met mijn camper. Een duidelijk verbodsbord, waaruit blijkt dat ik niet door mag rijden vanwege mijn ‘oude dieselkampeerwagen’, heb ik niet gezien. Nadere informatie leert dat ik toch niet had kunnen stoppen en keren als ik het bord wel had gezien, zeker niet met een kampeerwagen!” Na deze noodkreet hoefde deze man niet te betalen, omdat de gemeente haar verweer afdeed met een standaardbrief en de officier van justitie daarmee niet tot een goede belangenafweging kon komen.

Zoveel geluk hadden anderen niet. ,,De milieuzone staat volstrekt niet duidelijk aangegeven, getuige ook het grote aantal boetes dat in korte tijd is uitgedeeld in Utrecht. Ik weet dat dit geen excuus is, maar wel een signaal, temeer omdat ik mij van geen kwaad bewust was en geen idee had dat ik mij in een milieuzone bevond,” schrijft iemand anders. De gemeente reageert met precies dezelfde brief, maar nu luistert de officier naar de gemeente. De boete à 90 euro (en 7 euro administratiekosten) moet deze automobilist dus toch betalen.

Het wekt bij de leek de schijn van willekeur, maar Arnt Mein, lector Legal Management aan de Hogeschool van Amsterdam kijkt er niet van op. ,,Zo functioneert het recht. Het zijn bulkzaken die standaard worden afgehandeld.” Toch begrijpt hij het gevoel van ongenoegen. Uit de soms uitvoerig meegestuurde bewijsstukken (foto’s, parkeerbewijzen, uitnodigingen) blijkt wel dat automobilisten verwachten dat hun bezwaar nauwkeurig wordt gewikt en gewogen.
,,Ik snap wel dat mensen zich afvragen: waarom hij wel en ik niet? Maar dat wil niet zeggen dat het onzorgvuldig gebeurt. Het hoort bij de afdoening van een grote hoeveelheden vergelijkbare zaken.”