Hogeschool van Amsterdam

Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

De T-shaped jurist is afgestudeerd

Gepubliceerd op mr-online.nl

8 mrt 2016 00:00 | AKMI

Twee jaar geleden begonnen zeven studenten bij de Hogeschool Amsterdam met de opleiding Master Legal Management. In januari studeerde de eerste lichting af. Wat hebben ze geleerd? Mr. sprak met twee studenten, een docent en een opleidingsmanager.

De klassieke jurist heeft vooral oog voor de regels. Geef hem een zaak en hij kijkt welke regel van toepassing is, en het probleem is opgelost. Op naar de volgende zaak. Een cliché misschien, maar toch. Veel juristen vinden het machtig interessant om een zaak juridisch helemaal uit te benen, zonder al te veel oog te hebben voor de consequenties voor de organisatie waar ze werken. Om juristen die affiniteit hebben met management en organisatie te scholen in juridisch-organisatorische vaardigheden, startte de HvA in 2014 met de Master Legal Management.

Stefanie Berends is één de afgestudeerden. “Meervoudig kijken is het belangrijkste dat ik de afgelopen twee jaar heb geleerd,” vertelt Berends, die bij Aon risico-adviezen geeft aan professionele cliënten zoals advocaten, notarissen en accountants. Ze wilde haar kennis verbreden en had managementambities. Toen ze in 2011 in een artikel in Mr. de opleiding zag aangekondigd, meldde ze zich aan.

Zelfreflectie

Ze noemt de opleiding ‘een tweejarig compleet pakket voor juristen die iets anders willen dan een inhoudelijk-juridische verdieping’. Deelnemers krijgen er vakken als management, strategie en innovatie, verandermanagement en procesmanagement, maar leren bijvoorbeeld ook beknopt en begrijpelijk schrijven. Het gaat om competentiegericht onderwijs, gericht op het onder de knie krijgen van vaardigheden dus. Alles toegespitst op de rechtspraktijk. Twintig procent van het curriculum bestaat uit juridisch-inhoudelijke verdieping en wordt verzorgd door de VU.
Stefanie zegt dat ze er veel heeft geleerd. “Ten eerste omdat je steviger wordt als persoon. Je weet meer en je kunt meer, mede dankzij intervisie en zelfreflectie.” Haar afstudeeronderzoek deed ze op de financiële afdeling van advocatenkantoor Pels Rijcken in Den Haag. Ze vindt dat ze door de opleiding een betere sparringpartner is geworden van het management, of het nu gaat om marketing, HRM of strategische beslissingen.

Geworteld in de praktijk

“Juridische kennis is niet meer genoeg voor mensen voor juridische afdelingen van bedrijven of managers binnen juridische organisaties zoals advocaten- en notariskantoren,” zegt docent Ivar Timmer. “Van bedrijfsjuristen wordt nu meer verwacht dan vroeger. Ze moeten procesmatig kunnen werken en ook kunnen inschatten welke effecten juridische ontwikkelingen hebben op de organisatie. Binnen de advocatuur en het notariaat zien we soortgelijke ontwikkelingen. Cliënten van advocaten worden veeleisender, notarissen hebben meer concurrentie door de digitalisering. Voor de jurist worden niet-juridische vaardigheden dus steeds belangrijker. Dit betekent niet dat elke jurist direct managementspecialist moet worden, maar wel dat een juridische afdeling of organisatie als geheel alle specialismen in huis moet hebben” Timmer vat het zo samen: de juridische afdelingen en organisaties moeten ook T-shaped worden.