Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

Boekpresentatie "Kracht van Meiden!"

Publicatie van het handboek 'Kracht van meiden! Meidenwerk als specifieke methodiek van het jongerenwerk’ op 23 oktober 2018

14 nov 2018 10:46 | AKMI

Naar aanleiding van het verschijnen van het boek Kracht van meiden! organiseerde het lectoraat Youth Spot een landelijke conferentie waar meidenwerkers en studenten uit heel Nederland elkaar ontmoetten.

Het handboek is het eindproduct van het onderzoek Sterk Meidenwerk, een Raak-Publiek onderzoek naar de werking van het meidenwerk.

Het volwassen worden verloopt voor meiden anders dan voor jongens. Meiden gaan eerder puberen en krijgen vaak te maken met tegenstrijdige rolverwachtingen. Ouders en het eigen lichaamsbeeld spelen een grotere rol bij hun identiteitsontwikkeling. Ondanks dat de positie van meiden de laatste jaren flink is verbeterd, zijn meiden nog steeds kwetsbaarder in het volwassen worden dan jongens. Daarom hebben meiden specifieke aandacht nodig. Meidenwerk is een specifieke methodiek van het jongerenwerk en richt zich op het begeleiden van meiden (10-23 jaar) in het leren zelf vorm te geven aan het eigen leven.

Het boek bestaat uit drie delen. Deel 1 van het boek biedt kennis over de doelgroep, de doelen van het meidenwerk, de werking, de randvoorwaarden en negen methodische principes die richting geven aan het praktisch handelen. Deel 2 bestaat uit een theoretische verdieping. Deel 3 omvat praktische leidraden, werkvormen en werkbladen. Het boek is verrijkt met casuïstiek en praktijkvoorbeelden. De methodiek die in dit boek centraal staat is met wetenschappelijk praktijkgericht onderzoek onderbouwd. De auteurs werkten voor het verzamelen van deze kennis samen met meidenwerkers, docenten, studenten en wetenschappers.

Het boek "Kracht van Meiden! Meidenwerk als specifieke methodiek van het jongerenwerk" is te bestellen via de Uitgeverij SWP.

Klik hier voor een sfeerimpressie van de conferentie op 23 oktober.