Urban Technology

HvA studenten pitchen circulaire ontwerpen aan experts als Nike

Pakhuis de Zwijger toont de circulaire stad in de praktijk

7 nov 2019 16:57 | Kenniscentrum Techniek

Tassen van afgedankte reclamedoeken, festivalponcho’s van oude tentdoeken en een waterdrinkpunt van afgekeurde buizen. Drie circulaire producten die studenten Product Ontwerpen van de Hogeschool van Amsterdam ontwierpen in opdracht van Nike, The Upcycle en PipeLife. Op vrijdagavond 15 november pitchen zij hun ideeën voor een panel van experts in Pakhuis de Zwijger. De avond is onderdeel van de programmareeks ‘De Circulaire Stad’, met bekende sprekers als architect Thomas Rau.

HvA docent en onderzoeker Circulair Ontwerpen Jeroen van Vorsselen koppelde de drie bedrijven en studenten aan elkaar: “Want learning by doing is de beste manier om de principes van circulair ontwerpen onder de knie te krijgen. Het resultaat mag er zijn.”

Tassen van reclamedoeken

“In mijn lessen gebruikte ik dit jaar de principes uit het stappenplan Nike Circulair Design, vertelt Van Vorsselen. “Hoe mooi is het dan om een opdracht voor hen uit te voeren?” Nike vroeg een groepje studenten om ‘iets’ te maken van afgedankte reclamedoeken. Ze toverden het doek om tot een tas die je kan opvouwen tot een fanny pack. Zo blijft het reclamemateriaal, maar dan mobiel. En je kan er ook nog spullen in vervoeren.

Tassen van Nike reclamedoeken

Festivalponcho’s

Na afloop van festivals, blijft er vaak een bergje afgedankte tenten liggen. Zonde van dit stevige waterdichte materiaal, vond het bedrijf The Upcycle. Een groepje studenten bedacht daarom de Ponchypack; een uitvouwbare festivalponcho in een fanny pack. Met behoud van doel (water tegenhouden) en doelgroep (festivalgangers). Aan alles is gedacht, want de Ponchypack bevat ook nog een opbergvakje voor een telefoon en portemonnee. Kortom, een volledig circulair concept.

Fannypack van oude tenten

Buizen boven de grond

PipeLife zat met een compleet ander vraagstuk. Zij produceren buizen om water in te vervoeren. Dat vindt altijd plaats onder de grond, maar ze wilden graag meer zichtbaarheid boven de grond. En dan het liefst met ‘uitval’; de stukjes buis die worden gerecycled tot nieuwe buizen omdat ze niet aan de kwaliteitseisen voldoen. De studenten maakten er een waterdrinkpunt van voor festivals. Want hergebruik van het bestaande materiaal is duurzamer dan het recyclen.

Pipelife

Voetbaltafel Amsterdam Arena

Naast de drie pitches, zullen de studenten ook vijf andere ontwerpen tentoonstellen tijdens de borrel. Bijvoorbeeld de voetbaltafel die zij maakten voor de bar in de Amsterdam Arena. Gemaakt van afvalhout en met behulp van het robotlab van het lectoraat Urban Technology.

Van Vorsselen is trots op zijn studenten: “Dit zijn de professionals van de toekomst. Hun ideeën verdienen een groter podium dan alleen het klaslokaal. Niet alleen hun ontwerpen, maar ook de circulaire principes die er aan ten grondslag liggen. Pakhuis de Zwijger is daar de perfecte plek voor; een podium voor inspiratie en debat.

Wil je deelnemen aan deze avond? Meld je nu aan voor vrijdag 15 november in Pakhuis de Zwijger!

Lectoraat Circulair ontwerpen en ondernemen

Opleiding Product Ontwerpen