Hogeschool van Amsterdam

Urban Technology

Dance-industrie start innovatieplatform voor studenten

13 okt 2014 09:31

De dance-industrie is een van Nederlands grote successen. ID&T is overgenomen door een Amerikaanse investeerder, en over vijf jaar is Nederland Europa's grootste muziekexporteur. Op 17 oktober start het platform Open House, waar start-ups hun ideeën kunnen uitwerken binnen de dance-industrie. Studenten van de HvA en de TU Delft gaan hieraan meewerken.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp opent vrijdag 17 oktober a.s. Open House tijdens het Amsterdam Dance Event. Stichting Open House brengt start-ups in contact met investeerders en bedrijven in de dance-industrie. “We willen jonge ondernemers een plek geven om hun ideeën direct te testen en uit te proberen,” vertelt ID&T-directeur Duncan Stutterheim. De A’DAM-toren aan het IJ wordt de plek waar deze jonge ondernemers bij elkaar komen. Partners van Open House zijn onder andere Ballast Nedam, ABN Amro, de TU Delft en de Hogeschool van Amsterdam. 

Het dance-event als tijdelijke stad

Vanuit de HvA gaan studenten van de minor Start up your business in Technology hun ideeën indienen en testen binnen de dancewereld. ID&T-directeur Duncan Stutterheim : ‘De dance-industrie is een proeftuin, van waaruit ideeën later breder kunnen worden ingezet.'

Zo ziet Liselotte van Dijk het ook, oprichter van het HvA Startup Tech Centre, waaronder de minor valt: ‘Dit platform biedt ondernemende studenten een unieke kans om in nauwe samenwerking met de branche de festivalmarkt te betreden. Festivals kennen eigenlijk dezelfde problematiek en vraagstukken als de stad zelf, dus zo kun je je idee gemakkelijk opschalen.’

Dancewereld levert economisch veel op

De dance-industrie is voor Amsterdam economisch van groot belang. Het Amsterdam Dance Event levert de stad naar schatting zo’n 55 miljoen op (Financieel Dagblad, 5 september). De markt groeit hard, en de bezoekers van dance-events zijn bij uitstek actief op social media. Het ministerie van EZ ondersteunt het initiatief daarom met een subsidie van ruim 500.000 euro, ID&T investeert over twee jaar ook nog zo’n 500.000 euro.

Wilde plannen

Onder de plannen die start-ups al hebben ingediend zit onder andere een bierkoeler die 50% minder energie verbruikt, en het plan om met drones een lichtspektakel neer te zetten.

www.open-house.nl connect@open-house.nl