Urban Governance and Social Innovation

Urban Management en Vrijwilligersacademie organiseren gezamenlijke masterclasses

17 jun 2013 15:19 | Afdeling Communicatie

Urban Management van de HvA heeft samen met de Vrijwilligersacademie Amsterdam een serie masterclasses ontwikkeld over de ‘kracht van verbinding’, om zo gezamenlijke kennis in te zetten voor de stad.

De Vrijwilligersacademie Amsterdam geeft met partnerorganisaties professionele trainingen aan vrijwilligers in zorg en welzijn in Amsterdam, om de vrijwilligers te ondersteunen, empoweren en aan te moedigen in hun werkzaamheden. In een nieuwe reeks masterclasses werkt de Vrijwilligersacademie samen met de onderzoekers en docenten van Urban Management van de HvA.

Eerste masterclass over armoede

Tijdens de eerste masterclass over verbinding op 23 mei stond armoede centraal. HvA-docente Bestuurskunde Sandra Bos een inleiding over armoede, nu niet meer voorbehouden aan de allerarmsten. Armoede komt nu ook voor middeninkomens in Amsterdam dichterbij.

Vervolgens legde Saskia Ishaq (van Stichting Maatschappelijke Ondersteuning en Integratie) in een vraaggesprek uit hoe zij een Bollywoodvideotheek op de Javastraat moest runnen. Omdat de communicatie met allochtone vrouwen vaak moeizaam verliep, besloot ze Nederlandse les te gaan geven. Langzaam veranderde de videotheek in een inburgeringscentrum voor vrouwen. Saskia merkte dat veel mensen in schuldproblemen zaten en helpt mensen nu ook met het aanpakken van hun schulden door ze zelfredzaam te maken.

Volgende masterclasses

De eerstvolgende masterclass vindt plaats op donderdag 20 juni.

De masterclasses worden gegeven tot en met 12 december 2013 over verschillende verbindingen op het gebied van cultuurverandering, samenwerking informele, formele zorg en bestuur, maatschappelijke meerwaarde vrijwillige inzet en de kunst om elkaar te (leren) verstaan.

Aankomende masterclasses zijn gepland op:

20 juni: 'De kracht van verbinding, Burgerinvloed of kracht'

12 september: 'De kracht van verbinding, Cultuurverandering (Engelstalig)'

17 oktober: 'De kracht van verbinding, Samenwerking informele, formele zorg en bestuur'

14 november: 'De kracht van verbinding, Maatschappelijke meerwaarde vrijwillige inzet'

12 december: 'De kracht van verbinding, De kunst om elkaar te (leren) verstaan'

Kijk voor meer informatie of inschrijving op www.vrijwilligersacademie.net .