Centre of Expertise Rechtvaardige Stad

Sarah Ichioka op HvA voor sessie over regeneratief ontwerp

Wat is het? En hoe nemen we dit mee in ons onderzoek, onderwijs en de praktijk?

9 mei 2023 14:39 | Rechtvaardige Stad

Verschillende sociaal-maatschappelijke vraagstukken, zoals de oververhitte huizenmarkt, stijgende energieprijzen, klimaatverandering en groeiende kansenongelijkheid, zetten rechtvaardigheid in grote steden onder druk. Regeneratief ontwerp kan hier volgens urbanist, strategist, curator en schrijver Sarah Ichioka een oplossing bieden. Onderzoekers en docenten van de Hogeschool van Amsterdam gingen met haar in gesprek.

Sarah Ichioka - Flourish

In het bekende boek Flourish stellen Sarah Ichioka en co-auteur Michael Pawlyn een reeks regeneratieve principes voor om gebouwen, infrastructuur en gemeenschappen te ontwerpen en beheren. Met het herstellen van het evenwicht in onze wereld als doel, zodat toekomstige generaties ook kunnen overleven. Deze principes bespreken en verduidelijken zij met verschillende ‘change agents’, waaronder HvA Professor of Practice Kate Raworth, in hun podcast .

Regeneratief ontwerp voor een meer rechtvaardige stad

De ideeën uit Flourish geven nieuwe inzichten voor oplossingen voor de vraagstukken waar we vanuit het Centre of Expertise aan werken. Bijvoorbeeld het loslaten van competitie als drijfveer voor ontwikkeling, het omarmen van onzekerheid en de mens zien als onderdeel van de natuur. Tijdens een inspiratiesessie nam Sarah verschillende docenten en onderzoekers mee in manieren om regeneratief ontwerp in de praktijk te zetten.

“We hadden het o.a. over de kracht van commons en hoe samenwerking van onderop kan bijdragen aan oplossingen voor verschillende problemen tegelijkertijd. Een goed voorbeeld is het Zero Waste Lab, dat oplossingen bracht voor het afvalprobleem op Plein '40/'45 en tegelijk bijdroeg aan de circulaire economie en sociale cohesie op het plein.” - Marthe Singelenberg, Sr. Onderzoeker & Projectleider CoE UGSI

Regeneratief ontwerp in de praktijk

In Amsterdam Noord zijn verschillende projecten te vinden waar de principes van regeneratief ontwerp in de praktijk te zien zijn. Samen met Sarah bezochten we De Ceuvel , de energiepositieve wijk in Buiksloterham, circulaire woonwijk Schoonschip en de Makerspace op de NDSM-werf.

“Het is heel waardevol om met de ogen van Sarah naar de stad te kijken, op veel plekken zie je onderdelen van regeneratief denken al terug. Het is een grote stap naar een echt florerend Amsterdam, maar het perspectief van gemeenschappelijk werken aan herstel werkt heel inspirerend en activerend; ook voor samenwerkende onderzoekers die vanuit verschillende perspectieven meedoen. Het spreekt ons aan op ons gevoel van een meer rechtvaardige stad!” - Marije Poel, Programmamanager CoE UGSI

Wil je meer weten?

Ben je benieuwd wat we hebben opgestoken van onze dag met Sarah? Wil je meer weten over regeneratief ontwerp? Of ben je geïnteresseerd in ons Centre of Expertise? Marije en Marthe vertellen je er graag meer over.