Centre of Expertise Urban Education

Ken je Klas

Ken je Klas levert informatie op over de leefwereld van studenten.

Project

Ken je Klas is een van de projecten die voortkwamen uit de leergang Urban Education. Het geeft aan docenten de mogelijkheid om informatie te verzamelen over de leefwereld van hun studenten. De docent kan deze inzichten gebruiken bij het vormgeven van lessen.

RESULTAAT VAN DIT PROJECT

Onderwijs beter laten aansluiten bij de leefwereld van de jeugd

Het resultaat van Ken je Klas is een vragenlijst. Studenten kunnen die vragenlijst in een minuut of tien anoniem invullen, waarna de resultaten gebundeld bij de docent terecht komen. Die krijgt zo op klasniveau een overzicht van de onderwerpen waar zijn studenten al mee in aanraking zijn geweest, en ziet over welke voorkennis zijn studenten beschikken. Dit helpt hem of haar om de les beter toe te spitsen op de studenten.

WAT HOUDT DE VRAGENLIJST IN?

Een snelle verkenning van de leefwereld en opvattingen van de student

De vragenlijst van Ken je Klas is kort, maar geeft gevarieerde informatie. Zo komt de docent er bijvoorbeeld achter welke talen er (nog meer) gesproken worden in de klas, maar krijgt hij of zij ook een beter beeld van de religieuze en politieke overtuigingen van de studenten. Ook de thuissituatie komt aan bod, door vragen over bijvoorbeeld het opleidingsniveau van de ouders of bijbanen.

ZELF AAN DE SLAG MET DE VRAGENLIJST VAN KEN JE KLAS?

Ben je docent en wil je zelf de vragenlijst inzetten? Dat kan! De vragenlijst is direct te gebruiken, maar je kunt eventueel ook je eigen versie maken (de vragen zijn nu specifiek ontwikkeld voor de docent Burgerschap). Voor het afnemen van de vragenlijst heb je een Google-account nodig.

Heb je zo’n account? Volg dan deze stappen:

  1. Kopieer de vragenlijst Burgerschap in Google Drive en ga naar stap 2.
  2. Ben je al ingelogd bij Google? Klik dan op ‘Maak een kopie’. Nog niet ingelogd? Voer dan je gmail-adres en wachtwoord in.
  3. Je ziet nu de vragenlijst. Indien gewenst, kun je onderdelen verwijderen, aanpassen of toevoegen.
  4. Klaar om af te nemen? Klik rechtsboven op ’verzenden’, en vervolgens op de link-icoon (naast de envelop-icoon). Je ziet nu de link die respondenten nodig hebben. Kopieer en plak deze url en geef ‘m aan je studenten.
  5. Resultaten van je klas bekijken? Ga naar https://www.google.nl/intl/nl/forms/about/
  6. Klik op ‘Naar Google Formulieren’. Als je nog niet bent ingelogd bij Google, wordt nu gevraagd naar je Gmail-adres en wachtwoord. Kies binnen Google Formulieren de juiste vragenlijst en klik bovenaan het formulier op ‘antwoorden’.

BEKIJK HIER DE UITLEG VAN DE VRAGENLIJST VAN KEN JE KLAS

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

HOE ZIT HET MET PRIVACY?

Iedereen kan via de link het vragenformulier anoniem invullen. Studenten hoeven dus niet eerst in te loggen. Hierdoor zijn antwoorden niet te herleiden tot individuele personen.

Wie zijn bij dit project betrokken?

Het project Ken je Klas is een deelproject van de Leergang Urban Education, en is een initiatief van Jordi Vermeulen.

Gepubliceerd door  Urban Education 8 april 2019

Project Info

Startdatum 01 jan 2018

Contact

Jordi Vermeulen

Locatie

Kohnstammhuis (KSH) | Amstelcampus

Wibautstraat 2-4

1091 GM Amsterdam

020 599 5555