Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Project

Storytelling for Collective Care in our Neighborhoods

-

Ondanks dat er veel lokale initiatieven bestaan om sociale ongelijkheid in de Wildemanbuurt (Amsterdam Nieuw-West) tegen te gaan, vinden de bewoners moeilijk hun weg naar deze initiatieven. Dit komt o.a. door taalbarrières, beperkte digitale vaardigheden en een gebrek aan informatie. Binnen dit project wordt er daarom onderzocht hoe de afstand tussen bewoners en hulp biedende initiatieven kleiner gemaakt kan worden. En nog specifieker: kan participatieve storytelling hieraan bijdragen? | Gefinancierd door: Stimuleringsgelden Urban Vitality 2025

Kracht van verhalen

Verhalen zijn niet alleen middelen om te communiceren, maar ook dragers van cultuur, kennis en hoop. Gedreven door hun gedeelde passie voor de verbindende kracht van verhalen slaan organisatie de Stadsreporters en het lectoraat Creative Media for Social Change de handen ineen.

Binnen dit project zal organisatie de Stadreporters namelijk tien bewoners opleiden tot ‘echte’ Stadsreporters. De bewoners maken hiervoor vier korte films over lokale initiatieven die bijdragen aan gemeenschapsvorming. Het lectoraat onderzoekt vervolgens hoe en of participatieve storytelling – waarin bewoners zelf het narratief bepalen – collectieve zorg (collective care) binnen de Wildemanbuurt zal stimuleren. Denk aan: wederzijdse betrokkenheid waarin bewoners elkaar ondersteunen en samen zorg dragen voor hun leefomgeving.

Het project sluit ook aan bij de opening van een nieuwe community health kamer in de Wildemanbuurt (onderdeel van het LION-project) en bouwt voort op de ervaringen van Living Lab De Spelende Mens, die ook in Nieuw-West actief is.

Flyer Stadsreporters

Onderzoeksmethodes

Het project combineert creatieve, participatieve en wetenschappelijke onderzoeksmethoden.

  • Participatieve storytelling staat binnen dit project centraal. Deze methode stelt bewoners in staat hun eigen ervaringen met en perspectieven op gezondheid, zorg en verbondenheid te delen d.m.v. beeld en geluid.
  • Narratieve analyse: We gebruiken verschillende methoden om de structuur, inhoud en betekenis van verhalen beter te begrijpen en te interpreteren (bijvoorbeeld d.m.v. emotiemapping waarbij we kijken naar hoe mensen zich voelen). 
  • Systeemdenken: we kijken niet alleen naar losse verhalen, maar ook naar hoe ze passen binnen de bredere structuren in de wijk. Met system story mapping (een soort kaart met verhalen) worden verbanden tussen personen, organisaties, thema’s en omgeving visueel gemaakt.
  • Het Louis Bolk-model voor Positieve Gezondheid en Leefomgeving. Dit model kijkt naar gezondheid als een geheel: lichaam, gevoelens, contact met anderen en de leefomgeving vallen hier allemaal onder.

Doel & verwachte resultaten

Het project heeft een dubbel onderzoeksdoel:
1. Ontdekken hoe storytelling bijdraagt aan bewustwording, verbondenheid en vitaliteit in de wijk;
2. Uitvinden hoe de impact van verhalen zichtbaar gemaakt kan worden.

Met als verwachte resultaten:
1. Creatieve output: vier korte films over lokale initiatieven en de community health kamers.

2. Welzijn:
● Verbeterde mentale, sociale en fysieke gezondheid van de Stadsreporters;
● Verhoogd bewustzijn van lokale initiatieven onder buurtbewoners;
● Meer betrokkenheid bij de wijk/versterking gemeenschapszin.

3. Sociale impact:
● Oprichting van een nieuwe groep actieve Stadsreporters in de Wildemanbuurt;
● Doorbreken van negatieve beeldvorming over de wijk;
● Verbeterde samenwerking tussen bewoners en lokale organisaties.

4. Onderzoek:
● Inzicht in de impact van storytelling op collectieve zorg;
● Ontwikkeling van richtlijnen voor participatieve storytelling in buurten;
● Wetenschappelijke en maatschappelijke verspreiding van de resultaten.

Met wie?

HvA-team

Elise Talgorn: projecteigenaar