The Work Lab

Goede voorwaarden voor hybride werken zijn belangrijk

Onderzoek naar hybride werken in teams in het MKB afgerond

31 mei 2023 18:14 | CAREM

Het zijn niet zozeer nieuwe vaardigheden voor effectief en vitaal samenwerken op afstand, waar medewerkers behoefte aan hebben. Zij hechten vooral belang aan goede voorwaarden voor hybride werken, zo kwam uit het onderzoek 'Effectief en vitaal samenwerken in teams op afstand in het mkb' naar voren.

Als gevolg van de coronapandemie zijn medewerkers van mkb-organisaties meer thuis gaan werken. Dit heeft een blijvende impact. Hoe kunnen medewerkers in teams op afstand effectief en vitaal blijven samenwerken en welke vaardigheden zijn daarvoor nodig? Welke ondersteuning en facilitering is hierbij nodig vanuit mkb-organisaties?

Resultaten uit het onderzoek

Onderzoekers van The Work Lab en Hogeschool Utrecht hebben onderzocht hoe medewerkers in het mkb effectief hybride kunnen samenwerken. Het onderzoek werd uitgevoerd bij drie mkb-organisaties: Viisi, Skydreams en Players United.

Uit interviews en bijeenkomsten bleek dat thuiswerken geen eenduidig positief of negatief effect had. Na de pandemie gingen de meeste werknemers weer afwisselend op kantoor en thuis werken. Zij benoemden voordelen van hybride werken, maar ook aandachtspunten, zoals ICT-facilitering, duidelijke afspraken en aandacht voor vitaliteit en werk-privébalans. Medewerkers hechtten meer belang aan goede voorwaarden dan aan nieuwe vaardigheden voor hybride werken. Aanbevelingen richten zich op het creëren van een werkomgeving die autonomie, verbinding en vitaliteit bij hybride werken ondersteunt.