The Work Lab

Presentatie uitkomsten Amsterdams Experiment met de Bijstand

Respondenten bedankt!

16 nov 2022 14:08 | Centre for Economic Transformation

Afgelopen maandag, 14 november, was er een afsluitende bijeenkomst van het onderzoeksproject Amsterdams Experiment met de Bijstand. Deelnemers, onderzoekers en de gemeente Amsterdam kwamen samen, met als doel de respondenten te bedanken voor hun bijdrage aan het onderzoek en hen de uitkomsten te presenteren.

Alle 800 bijstandsgerechtigden die hebben deelgenomen aan het onderzoeksproject waren uitgenodigd, daarnaast waren de onderzoekers van The Work Lab aanwezig die het project hebben uitgevoerd, evenals wethouder Groot Wassink van de gemeente Amsterdam als opdrachtgever van het experiment.

Erkenning, vertrouwen en aandacht

Wethouder Groot Wassink liet de aanwezigen zien hoe het onderzoek het Amsterdamse bijstandsbeleid al heeft beïnvloed. Vervolgens leidde UvA hoogleraar Paul de Beer de aanwezigen door de onderzoeksresultaten heen, met als belangrijkste bevindingen: erkenning, vertrouwen en positieve en persoonlijke aandacht zijn onmisbaar voor de relatie tussen klantmanager en bijstandsgerechtigden; de bijverdienpremie is een belangrijke maatregel voor alle parttime werkende bijstandsgerechtigden; parttime werk is vaak vanwege gezondheidsproblemen het hoogst haalbare voor veel mensen.

Live naar elkaar luisteren

Het was een levendige middag, waarbij de bijstandsgerechtigden langdurig met elkaar en met de onderzoekers in gesprek gingen en naar elkaars vragen en verhalen luisterden. Een mooie bijvangst aan het einde van dit praktijkgerichte experiment, waarbij de interviews grotendeels telefonisch waren afgenomen in verband met corona.

Eindrapport in voorjaar 2023

Het HvA-UvA onderzoeksteam schrijft de komende maanden het eindrapport en komt in het voorjaar met een publicatie en een publieksbijeenkomst.

De onderzoekers Sandra Bos (projectleider). Kim Berkel, Judith Elshout en Mathieu Portielje danken ieder voor hun bijdrage en aanwezigheid.