The Work Lab

Gesloten jeugdzorg onder vuur

Pointer radioreportage

24 mrt 2022 11:30

'De arbeidsomstandigheden in de JeugdzorgPLUS-instellingen, zijn soms zorgwekkend', vertelt Daniël van Middelkoop in Pointer. Sommige instellingen kampen met een personeelstekort en het gebrek aan ervaren krachten. Meer rust en tijd om te reflecteren op het werk en nieuw personeel goed in te werken, is nodig.

De gesloten jeugdzorg ligt onder vuur, maar is stoppen wel de oplossing? Dat is de vraag centraal staat in de radiouitzending van Pointer (17 maart '22). Lector Daniël van Middelkoop geeft zijn visie vanuit onderzoek van het Verwey Jonker Instituut en de HvA (Work Lab) over de werkomstandigheden. Daarnaast komt een jeugdzorgmedewerker aan het woord en Sofia die in de JeugdzorgPlus terechtkwam als cliënt.

Onderzoeksrapport 'Ongehoord'

Sommige instellingen kampen met een personeelstekort en een gebrek aan ervaren krachten. Ook voelt het personeel zich niet altijd gewaardeerd voor het werk dat ze moeten doen. Het is emotioneel zwaar werk. Het rapport ‘Ongehoord. Een onderzoek naar de arbeidssituatie van groepsleiders in de JeugdzorgPlus (pdf) schets een somber beeld van de arbeidsomstandigheden waarin medewerkers hun werk moeten doen.

Volgens Van Middelkoop moet er meer rust en tijd komen om te reflecteren op het werk en nieuw personeel goed in te werken, maar is dat met het huidige personeelstekort niet eenvoudig.
Lees alles over het onderzoek