West Ouder Wijzer

West Ouder Wijzer (WOW) is een initiatief van Amsterdamse ouderen en is gericht op hoe ouderen zelfstandig, gelukkig en gezond kunnen blijven wonen in de wijk.

In groepsbijeenkomsten bespreken ouderen, die zelfstandig in Amsterdam West wonen, themagewijs met elkaar wat zij er zelf aan kunnen doen om gezond en actief ouder te worden in hun wijk.

Een senior buurtbewoner begeleidt de bijeenkomsten, dat is de kracht van het WOW-project. Zij legt ook nieuwe contacten in de wijk met andere buurtbewoners die mee willen gaan doen. Samen met een beroepskracht (in dit geval een ergotherapeut) is zij voor deze rol geschoold door het HvA-lectoraat Ergotherapie.

"Vragen bespreken zoals 'hoe blijf ik zo lang mogelijk zelfredzaam' geeft inzicht in wat ik zelf kan doen."

Foto (vlnr):
Margo van Hartingsveldt (lector) en Fenna van Nes (onderzoeker), groepsdeelnemer Yvonne Klinkert, Joke Bakker en Marja Peltenburg (senior groepsondersteuners) en Jeantien Mank (studentonderzoeker).

WOW is ontstaan op initiatief van de senioren zelf. Buurtbewoner Marja van Peltenburg woonde een presentatie bij van het programma Gezond en Actief Ouder Worden (GAOW) van het HvA-lectoraat Ergotherapie. Dit inspireerde om het programma 'op maat' te maken om het in de eigen wijk toe te passen.

De groep bepaalt aan welke thema's zij in de zes bijeenkomsten aandacht willen besteden. Marja Peltenburg en Joke Bakker (senioren buurtbewoners) en Martine Peek (ergotherapeut) ondersteunen de groep. Deze werkwijze is onderzocht door Anke Heijsman en Fenna van Nes (onderzoekers) van het lectoraat van Margo van Hartingsveldt (lector), en door Jeantien Mank een van de studentonderzoekers.

VEELBELOVENDE RESULTATEN VAN DE PILOTS

West Ouder Wijzer (WOW) is als pilot op twee plekken in Amsterdam West uitgevoerd op een plek die niet gerelateerd is aan zorg. De pilot voorzag in de behoefte van ouderen.

Uit de twee pilotgroepen zijn vervolggroepen ontstaan met alleen de senior als groepsondersteuner. Het Stadsdeel West heeft aan Marja en Joke gevraagd om nieuwe groepen op te starten. De onderzoekers van het HvA-lectoraat ondersteunen hierin op de achtergrond.

MEER INFORMATIE

GAOW

Urban Vitality

Opleiding GAOW

CONTACT

Lectoraat Ergotherapie - Participatie en Omgeving van de HvA:

'HAPPINESS IN THE NEIGHBOURHOOD'

How can elderly people live an independent, happy and healthy life in their own neighbourhoods? The WOW project in Amsterdam is exploring this in discussions with elderly Amsterdammers. Resident Marja started the initiative herself. She received training from the AUAS professorship Occupational Therapy, along with occupational therapist Martine. They taught her how to support the group, while offering her remote assistance. The pilot is meeting elderly residents needs and is going to be rolled out in other neighborhoods.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 17 februari 2021