Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Haal meer uit je opleiding

Ben je op zoek naar extra uitdaging in je opleiding? Bij de opleiding Toegepaste Psychologie heb je verschillende mogelijkheden.

Internationaal

De opleiding Toegepaste Psychologie stimuleert je om een deel van je opleiding in het buitenland te studeren. Als je bezig bent met mensen en gedrag, ben je je bewust van de invloed van je leefomgeving en alle aspecten van diversiteit. Af en toe buiten je vertrouwde omgeving treden biedt zelfinzicht en groei.

Stage of minor in het buitenland

Studenten lopen onder andere stage in Tsjechië, Indonesië, België, Zuid-Afrika en Thailand. Zo ontwikkelde een student Toegepaste Psychologie een training sociale vaardigheden op een basisschool in Indonesië.

Je kunt ook je minor (een studieprogramma van een half jaar) in het buitenland volgen, bijvoorbeeld in Antwerpen of in Lissabon.

Honoursonderwijs

Is er een onderwerp dat je interessant vindt? Verbreed of verdiep je kennis door het volgen van een Honours (Talent) Module. Je ontmoet studenten van andere opleidingen, je werkt samen en komt tot nieuwe inzichten. Kies uit het ruime aanbod van modules zoals positieve psychologie, klimaatgesprekken, Music moves, Pleiten en Presenteren.

In het eerste jaar van de opleiding kun je kiezen uit verschillende Honours Talent Modules van 3 of meer studiepunten. Vanaf het tweede tot en met het vierde jaar van je opleiding kan je deelnemen aan de Honours Modules: intensieve modules van 5 studiepunten of meer. Rond je een module succesvol af, dan komt het resultaat ook op je diploma. Behaal je minimaal 15 punten dan krijg je ook een Honours-aantekening op je diploma. 

Meer weten over het honoursprogramma? Neem dan contact op via honours-fmr@hva.nl

Academische route

Ben je ambitieus en word je graag uitgedaagd? Wil je na het behalen van je diploma toelaatbaar zijn tot een van de geselecteerde mastertracks binnen de masteropleiding Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA)? Dan past een hbo-opleiding met academische route van de HvA en UvA bij jou.

Voor wie?

Je kunt deelnemen aan de academische route als je:

  • goed zelfstandig werkt;
  • graag uitgedaagd wordt om te presteren;
  • het selectietraject in jaar 2 succesvol doorloopt.

Om toegelaten te worden tot een van de geselecteerde mastertracks bij de UvA dien je bovendien je studie binnen de gestelde tijd afgerond te hebben.

Programma

De academische route verbindt de kennis en vaardigheden die je opdoet bij Toegepaste Psychologie en de wetenschappelijke kennis en vaardigheden die aansluiten bij onderwijs en onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Dit 3 semester durende programma volg je in jaar 3 en 4 naast je lesprogramma van Toegepaste Psychologie. Bij de start ligt de nadruk op statistiek en methodenleer, academisch schrijven en wetenschappelijk redeneren. Vervolgens kies je een inhoudelijke specialisatie die je voorbereidt op een master.

Studiebelasting

De academische route bestaat uit 69 studiepunten en komt deels in de plaats van vakken van de opleiding Toegepaste Psychologie.

Welke tracks van de master Psychologie kun je volgen?

Na afronding van deze academische route ben je toelaatbaar tot onderstaande selectie mastertracks van de UvA. (De masters binnen Gezondheidszorgpsychologie en de research master zijn niet opgenomen in deze academische route). Soms gelden er extra ingangseisen.

Toelating

De mastertracks zijn toegankelijk via selectie. Een afgerond kwalificatieprogramma geeft dus niet automatisch toegang. Kijk voor meer informatie op de UvA mastersite Psychologie(opent in nieuw venster). Informatie over de extra eisen vind je op de site van de mastertrack onder 'Application and admission information'.

Kosten

Het collegegeld voor een hbo-opleiding met academische route is gelijk aan het reguliere collegegeld. Je moet wel rekening houden met kosten voor boeken en ander studiemateriaal.