Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Lectoraat

De Pedagogische Functie van Onderwijs en Opvoeding

Onderzoekslijn Samen naar een Inclusieve Positieve Pedagogiek in het Beroepsonderwijs

Hoe zorgen we ervoor dat studenten in het beroepsonderwijs zich gezien, gesteund en gemotiveerd voelen? Binnen de onderzoekslijn Samen naar een Inclusieve Positieve Pedagogiek in het Beroepsonderwijs staat deze vraag centraal. Associate lector Fadie werkt samen met het werkveld, lerarenopleidingen en lectoraten aan nieuwe inzichten en praktische handvatten voor krachtig pedagogisch handelen in het (v)mbo.

Pedagogisch handelen in het (v)mbo

In het beroepsonderwijs ligt de nadruk vaak op de inhoud van het vak. Studenten leren bijvoorbeeld hoe ze een goede kok, IT’er of verpleegkundige worden. Maar leren gaat pas écht goed als studenten zich veilig en prettig voelen. Juist dat vraagt om aandacht voor pedagogisch handelen. Hoe kunnen docenten bijdragen aan een leeromgeving waarin iedere student tot zijn recht komt?

De onderzoekslijn richt zich op het begrijpen én versterken van de pedagogische aanpak in het (v)mbo. Daarbij staat de leefwereld van de student centraal. Hoe ervaren studenten de rol van gezin, school en vrienden in hun ontwikkeling? En wat vraagt dat van de pedagogische opdracht van de docent?

Het opleiden van pedagogisch-didactische experts voor het beroepsonderwijs willen we niet eenzijdig vanuit de lerarenopleiding doen, maar in samenspraak en samenwerking met het mbo en vmbo.
Afbeelding van Fadie Hanna, associate lector Samen naar een Inclusieve Positieve Pedagogiek in het Beroepsonderwijs

Fadie Hanna

Associate lector Samen naar een Inclusieve Positieve Pedagogiek in het Beroepsonderwijs

Lees meer

Samen met het werkveld en het onderwijs

Fadie ontwikkelt deze onderzoekslijn samen met partners uit het onderwijs, zoals de lerarenopleidingen Technisch Beroepsonderwijs, Horeca en Voeding, Gezondheidszorg en Welzijn, de Ad Educatief Professional Beroepsonderwijs, het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift en het lectoraat De Pedagogische Functie van Onderwijs en Opvoeding. De gezamenlijke ambitie: instrumenten en inzichten ontwikkelen die bijdragen aan een inclusieve en positieve pedagogiek, gericht op groei, motivatie en talentontwikkeling.

Van problemen naar mogelijkheden

In het mbo is onderzoek vaak gericht op wat er misgaat. Deze onderzoekslijn kiest bewust voor een andere benadering: leren van wat wél werkt. Wat doen succesvolle docenten anders? Waarom komen sommige studenten beter tot hun recht? Door te kijken naar positieve voorbeelden en succesfactoren sluiten we aan bij de principes van de positieve psychologie. Zo krijgen we zicht op wat studenten in het beroepsonderwijs sociaal en emotioneel nodig hebben van hun docenten – inzichten die tot nu toe nog te weinig zijn onderzocht in het mbo.

Onderwijs dat werkt – ook voor de docent

Docenten spelen een sleutelrol in het creëren van een veilige leeromgeving. Studenten voelen zich gezien als hun docent laat merken dat hij of zij in hen gelooft. Dat versterkt het vertrouwen, vergroot de motivatie en bevordert het leerproces. En andersom geldt: als een student merkt dat hij niet serieus genomen wordt, haken motivatie en betrokkenheid snel af.

Binnen de onderzoekslijn is er daarom ook aandacht voor de rol van de docent in relatie tot de student. Wat betekent het om een pedagogisch sterke docent te zijn? Hoe geef je vorm aan jouw pedagogische opdracht? En hoe kun je collega’s hierin meenemen?

Pedagogisch didactische experts voor het beroepsonderwijs

Een belangrijk onderdeel van de onderzoekslijn is het opleiden van pedagogisch didactische experts. Deze experts zorgen niet alleen in hun eigen lessen voor een stimulerende leeromgeving, maar spelen ook een rol in de begeleiding van collega’s en in de ontwikkeling van curriculum en onderwijsvisie binnen hun school. De opleiding vindt plaats in nauwe samenwerking met het werkveld. Door ‘samen op te leiden’ kunnen toekomstige experts direct aan de slag met praktijksituaties en werkende voorbeelden.

Contact

Fadie Hanna

Associate lector

Fadie richt zich op het pedagogisch handelen van professionals in het beroepsonderwijs. Tevens is hij lid van de Programmaraad voor Onderwijsonderzoek (NRO).

Fadie Hanna, associate lector Samen naar een Inclusieve Positieve Pedagogiek in het Beroepsonderwijs